7 september 2021 Meer nieuws

Van den Borne start opleiding precisielandbouw

Akkerbouwer en precisielandbouwpionier Jacob van den Borne begint de Precisie Academie. De opleiding is voor telers, kwekers en mechanisatiebedrijven die de eerste stappen zetten in precisielandbouw. Hij maakte dat onlangs bekend op zijn eigen precisielandbouwdagen, staat op de NPPL-site.

De opleiding duurt een jaar, met vier webinars en vier praktijkdagen. De rest bestaat uit e-learning. Uitgangspunt is het volgen van de vier seizoenen. Van den Borne: “Zo nemen we in een jaar tijd de precisielandbouw door. In een volgend jaar kan dan een verdiepingsslag gemaakt worden.”

'Technisch kan alles'

Van den Borne stichtte al het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw, dat steeds meer samenwerkt met bestaande onderzoekscentra op het Zuidoostelijk zand. Volgens de akkerbouwer pakken zijn collega’s de techniek amper op. “Ik heb lang gedacht dat techniek een knelpunt was bij de uitrol van precisielandbouw. Ik zie nu dat dat niet het geval is, technisch kan alles. Waar het op vastzit: akkerbouwers, veehouders en mechanisatiebedrijven die ermee aan de slag moeten.”

Uitgewerkt

De Precisie Academie moet nog in detail worden uitgewerkt. De bedoeling is een winterbijeenkomst in december, voorjaarsbijeenkomst in maart, zomerbijeenkomst in juni en de herfstbijeenkomst half augustus, kort voor de aardappeloogst.

Opvolger

Een jaar aan de academie kost straks waarschijnlijk 1.000 tot 1.500 euro per deelnemer. Wat Van den Borne betreft doen zowel het bedrijfshoofd als de opvolger samen de opleiding. "Dan gebeurt er iets op zo’n bedrijf, dan worden er op precisiegebied stappen gezet", aldus Van den Borne.