18 april 2019 Meer nieuws

Vakjury kijkt naar opgegraven onderbroeken

Een heuse vakjury buigt zich in juni over de hopelijk honderden katoenen onderbroeken die bollenkwekers en wellicht ook particulieren hebben ingegraven. Gisteren gaf Tom Groot in een bloeiend tulpenveld in Nieuwe Niedorp samen met studenten van het Clusius College uit Hoorn de aftrap van de eerste Soil Your Undies Challenge in Nederland.

De challenge is een initiatief van Nederlandse bloembollenkwekers om aandacht te vragen voor een gezond bodemleven. Boer Tom heeft ook een wit katoenen rompertje ingegraven als knipoog naar zijn aanstaande vaderschap komende zomer.

De onderbroeken worden na twee maanden weer opgegraven. Zitten er gaten in, dan is sprake van een actief en gezond bodemleven. Is de onderbroek daarentegen nog ‘draagbaar’, dan is de bodem niet in optimale conditie en dient er organische grondverbetering plaats te vinden.

Vakjury

Een vakjury met vertegenwoordigers van onder meer Wageningen Universiteit, KAVB en Clusius College beoordeelt in juni het opgegraven ondergoed. Dan bepaalt ze welk bollenperceel de beste bodem van Nederland heeft. Particulieren kunnen in eigen tuin inhaken op de natuurlijke bodemtest. Het is daarbij van belang om alleen 100% katoenen onderbroeken te gebruiken.

Deelnemers kunnen hun foto’s posten op Twitter, Facebook en Instagram (@BesteGrond) met als hashtag #SoilYourUndies2019NL.