20 augustus 2019 Meer nieuws

Vaasleven pioen te kort

Voor de negende keer organiseerde het Postharvest Kenniscentrum van veiling Royal Floraholland een kwaliteits-benchmark voor de pioenroos. Hieruit kwam naar voren dat 29% van de bloemen geen week lang bloeiden. Dit is wel wat de consument verwacht volgens de veiling.

Na aankoop van een bos pioenen verwacht de gemiddelde consument volgens Royal FloraHolland dat alle bloemknoppen volledig open komen en dat hij of zij minimaal zeven dagen plezier heeft van de bos. 71% van de geteste pioenen haalde dat percentage. Verder bleek dat 94% van de bloemen goed open kwamen.

Transport- en winkelfase

Aan de benchmark namen dit jaar 34 kwekers deel. In totaal testte Royal FloraHolland 162 partijen van 40 verschillende rassen. De bloemen kregen eerst een transport- en winkelfase. Daarna werden de pioenrozen in een vaas gezet in de uitbloeiruimte. Sierwaarde en houdbaarheid stonden centraal bij de beoordeling.

De prijswinnaars

Kweker die meededen aan de kwaliteits-benchmark konden ook een prijs winnen. Royal FloraHolland keek naar welke pioenrozen het beste voldeden aan de verwachting van de consument.

  • 1e prijs, Teler Mts. A.H.&.T.M Borst (foto onder)
    Alle geteste stelen stonden na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 10,4 dagen.
  • 2e prijs: Roland Klein
    Van de geteste stelen stond 96% na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal goed open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 10,5 dagen.
  • 3e prijs: R. van der Velden
    Van de geteste stelen stond 96% na 7 dagen nog in de vaas en de bloemen kwamen allemaal goed open. De gemiddelde houdbaarheid van de geteste rassen was 9,4 dagen.