25 januari 2019 Meer nieuws

Minder tulpen, betere prijs

In de eerste weken van 2019 zijn minder tulpen aangevoerd, maar de prijs is iets beter dan in de eerste weken van 2018. Dat meldt de FloraHolland Productcommissie Tulp.

Hogere middenprijs

De aanvoer van tulpen (klok en direct) blijft achter ten opzichte van de aanvoer van 2018. Met name bij de klok is dit zichtbaar, namelijk -22% cumulatief tot en met week 3. Dit heeft geresulteerd in een hogere middenprijs van cumulatief € 0,183 (+16,7%). Het volume via directe afzet lag afgelopen in week 4 redelijk gelijk aan het niveau van 2018. De veiling meldt verder dat de inkoop via klokvoorverkoop groeit, de inkoop vanaf de tribune daalt, inkoop via KOA daalt licht en directe verkoop steeg. Dit is cumulatief over de eerste 3 weken van 2019, op basis van volume.

Veilingmeester Arjen Groeneveld van vestiging Aalsmeer meldt dat de eerste twee weken van dit jaar het aantal stuks ver achtergebleven is ten opzichte van vorig jaar. Het resultaat was een € 0,02 hogere klokprijs. Door de goede prijsvorming is de daghandel erg levendig waardoor er minder beschikbaar is voor de klok.

Speciale cultivars leveren goed geld op

De prijzen van afgelopen weken zijn volgens de veiling zelf mooi. “Het totale assortiment profiteert daarvan. Met name de dubbele, parkieten en crispa-tulpen doen het goed. Ook de langstelige tulpen leveren goed geld op.”

Op de veiling in Rijnsburg schommelt de prijs rond de 16 en 17 cent. Dat is volgens veilingmeester Daan Noteboom goed. “De aantallen lopen lekker weg. Het zware blok is goed vertegenwoordigd. De prijs voor dubbele tulpen is goed en de prijs voor lange Franse tulpen is zelfs boven de euro.”