17 maart 2020 Meer nieuws

Uitzendkrachten naar huis gestuurd

De bloemenmarkt is volledig ingestort en bloemen gaan de container in. Uitzendkrachten die bij broeiers werken, worden naar huis gestuurd. Uitzendbureaus melden tientallen mensen aan voor werktijdverkorting.

Dennis van Wieringen, directeur van uitzendbureau NWH Jobs in Noordwijkerhout, heeft voor vijftig à zestig medewerkers werktijdverkorting aangevraagd. “Sinds vrijdag is het een drama in de bloemen. Broeiers hebben de plukkers naar huis gestuurd.” Ook enkele groothandelaren doen momenteel geen beroep op uitzendkrachten. “Wij zijn naarstig op zoek naar opdrachtgevers in de sierteelt of agf, maakt niet uit.”

Opdrachten teruggegeven

Ook AgriPool in Heerhugowaard kreeg opdrachten terug. Dga John Schuyt: “Wij hebben veertig mensen thuis zitten doordat opdrachten werden ingetrokken. Volgens de WAB geldt er een opzegtermijn van vier dagen maar daar hebben de ondernemers nu toch echt lak aan.” De mensen op kantoor werken gewoon door, aldus Schuyt. “Ze kunnen en willen dat ook. Ze zijn niet ziek en voor de rest is het je gezond verstand gebruiken en wat vaker je handen wassen.” Schuyt pleit in de eerste plaats voor rust. “Rutte deed dat heel goed gisteren in zijn toespraak. Blijf rustig, luister naar deskundigen zoals het RIVM en help elkaar een beetje.”