23 oktober 2020 Meer nieuws

Uitzendbureau doet eigen sneltest corona

Z.O.N. arbeidsvoorziening in Asten laat zelf arbeidsmigranten die in Nederland aankomen op corona testen. Maandag 26 oktober zullen de eerste tests worden afgenomen.

Arbeidsmigranten kennen de weg naar de GGD-teststraten meestal niet. Z.O.N. heeft daarom zelf een bedrijfsarts ingeschakeld die sneltests afneemt. De test geeft binnen 20 minuten aan of er sprake is van coronabesmetting. “Als we nieuwe werknemers binnen krijgen of als werknemers terugkomen van vakantie, dan laten we ze eerst testen. We willen niet het risico nemen dat we corona introduceren op de bedrijven van onze klanten”, zegt directeur Bart Wijnen.

Quarantaine

De arbeidsmigranten komen hoofdzakelijk uit Polen, Litouwen, Letland, Hongarije en Roemenië. Z.O.N. houdt een vleugel van zijn eigen huisvestingshotel vrij af om ze te huisvesten. Arbeidsmigranten die positief testen gaan minimaal tien dagen in volledige quarantaine in solitair gelegen ‘quarantaine-huizen’. Arbeidsmigranten die het virus niet bij zich dragen, mogen overeenkomstig de regels van het RIVM aan het werk, omdat de agrarische sector een vitale sector is. Ze moeten buiten werktijd wel gedurende tien dagen in hun huisvestingswoning van Z.O.N. blijven.

Het initiatief van Z.O.N. lijkt al navolging te krijgen. Wijnen: “Een ander groot uitzendbureau heeft al bij ons geïnformeerd hoe we dit geregeld hebben.”