19 mei 2020 Meer nieuws

Uitstel rasafstandenonderzoek tulp

Het project 'Minimum rasafstanden tulp' wordt door de Raad voor de plantenrassen met een jaar uitgesteld tot 2021. De coronacrisis is de oorzaak voor het uitstel.

De Raad voor de plantenrassen besloot op 13 november 2019 dit jaar subsidie te verlenen aan het methodiekenproject 'beleid minimum rasafstanden tulp' van Naktuinbouw. Voor het project zijn volgens de raad 'zeer intensieve en gedetailleerde waarnemingen' nodig en dat lukt niet als de waarnemers de afstandsnorm van 1,5 meter in acht moeten nemen.

Kanttekeningen bij onderscheidbaarheid

In 2018 is voor het eerst dergelijk onderzoek gedaan, om inzicht te krijgen voor het kwekersrecht. Het onderzoek moet een beleidslijn opleveren om de rasafstand in de praktijk beter hanteerbaar te maken. Sommige tulpentelers plaatsen kanttekeningen bij de onderscheidbaarheid van tulpenrassen, vooral bij mutanten. Er loopt een rechtszaak over de onderscheidbaarheid van twee mutanten. De Raad voor plantenrassen is ook een verificatie-onderzoek gestart. De telers hebben monsters laten nemen van de rassen te velde, om door de KAVB te laten identificeren. De vraag was vervolgens of de gehanteerde rasafstand wel voldoet in de praktijk.