10 april 2019 Meer nieuws

Uitstel Brexit tot eind oktober

Brexit wordt tot eind oktober uitgesteld, tenzij de britten eerder overeenstemming bereiken in het parlement. Dat is het resultaat van de Europese top, gisteravond in Brussel. 

Hoewel Engeland de EU over een half jaar moet verlaten, is het wel de bedoeling dat Engeland volgende maand deelneemt aan de Europese verkiezingen. 

'Flexibel' 

De Engelse premier May heeft eerder met succes overlegd met de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse premier Macron. Vooral de Fransen verliezen hun geduld, blijkt uit de gesprekken. Toch stelde voorzitter Tusk van de Europese Raad voor de Britten een 'flexibel uitstel' te geven, om te voorkomen dat Engeland vrijdag de Europese Unie zonder overeenkomst verlaat.

Belang

De Europese Unie heeft eerder al verschillende malen aangegeven dat uitstel niet wordt geduld. Toch heeft May nu al voor de tweede keer in drie weken uitstel gekregen. Het is ook in het belang van de EU-leden dat een goede 'deal' wordt gesloten rond het vertrek van Engeland uit de Unie. Overigens pleitte May voor uitstel tot 30 juni, maar de EU denkt niet dat de Britten voor de datum overeenstemming hebben bereikt met elkaar.