23 april 2021 Meer nieuws

Uitschot voor de één, 'mooi bossie' voor de ander

Rebecca en haar vader Engel Hopman zijn een pluktuin begonnen in Bergen. Ze hebben de afgekeurde bollen van de broer van Engel opgeplant en klanten kunnen nu zelf plukken. "Dit moet de grootste pluktuin van Nederland worden", verwacht vader Hopman. Er komen namelijk zomer- en najaarsbloeiers bij.

Het is 'pittig druk', omschrijft Hopman de aanloop op vrijdagmiddag. Onder de zon is het een komen en gaan van opa's en oma's met kleinkinderen, moeders en dochters en allerlei toeristen. Sophine Hofstede (foto onder) is druk aan het plukken. "Ik vind ze heel mooi", zegt ze van haar gemengde bos. De meeste zijn al uit, maar haar moeder Femke heeft nog twee bossen tulpen in de knop.

Uitschot

Vader en dochter Hopman kwamen op het idee voor de pluktuin toen ze het tulpenuitschot op het bedrijf van de broer van Hopman zagen. Dat had de bestemming vergister. "Dat uitschot mochten we gebruiken en zo zijn we begonnen." Bij het planten zijn de partijen door elkaar gegooid. "Zo hoeven de klanten niet het hele perceel over als ze verschillende tulpen willen. Halverwege hebben we de schuif van de plantmachine even dichtgezet, zodat er een paadje is om over te steken."

Aandacht

Inmiddels weten de Noord-Hollanders de Bloemfontein aan de doodlopende weg tussen Alkmaar en Bergen te vinden. De krant en de omroep zijn al komen kijken en ook op Radio1 is kort aandacht geschonken aan de 'pluktuin van afvaltulpen'. "Dit moet de grootste pluktuin van Nederland worden", zegt Engel. Hij heeft gladiolen en dahlia's gekocht, lelies van het eigen bedrijf en hij gaat zomerbloemen zaaien. Hij heeft zeezand opgebracht en geploegd. Eigenlijk moet de haspel naar de lelies. "Het is behoorlijk wat werk."

Vertrouwen

Klanten krijgen indien nodig uitgebreide plukinstructies van medewerker Ben (foto boven) en er wordt een nette bos van gemaakt. Hopman heeft vertrouwen in zijn klanten. "Is het goed als ik later kom betalen?", is de vraag. Hopman: "Best, we weten dat je geweest bent."