15 november 2019 Meer nieuws

Tweede Kamer stemt voor verhoging ODE voor netstroom

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de verhoging in 2020 van de Opslag Duurzame Energie (ODE) voor glastuinbouwbedrijven die tussen 50.000 en 10 miljoen kWh aan netstroom gebruiken. De leden stemden voor de voorgenomen wijzigingen van het Belastingplan in, zo meldt Boerderij.nl.

De verhoging gaat glastuinbouwbedrijven tientallen tot honderdduizenden euro’s kosten. Veel partijen zijn kritisch over de forse verhoging van de ODE in de derde tariefgroep, waar veel glastuinbouwbedrijven onder vallen. Het zou glasbedrijven demotiveren om ze van het aardgas af te krijgen.

Enorme verhoging elektriciteitstarief

Volgens Glastuinbouw Nederland worden zo’n 400 bedrijven getroffen door de enorme ODE-verhoging van 177 procent verhoging van het elektriciteitstarief. Volgens de belangenorganisatie worden de bedrijven die gestopt zijn met het gebruik van aardgas door de ODE-heffing weer gedwongen over te stappen op gasgestookte WKK’s, omdat ze het financieel anders niet kunnen dragen.

Manieren om glastuinbouw te ontzien

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën vindt het lastig om via de ODE-schijven specifiek iets te doen voor glastuinders. Hij gaf wel aan dat er wordt gekeken naar een handige manier om de glastuinbouw te ontzien, echter deze zoektocht is nog niet klaar. CDA en VVD willen ook kijken naar de compensatiemogelijkheid voor glastuinbouwbedrijven. De kamer steunde hen in hun motie om glastuinders extra mogelijkheden te geven om gebruik te maken van de SDE+-regeling voor duurzame energie, zoals benutting van restwarmte en aanschaf van ledverlichting.

Extra klimaatgeld

Ook vragen de partijen het kabinet om de gevolgen van de ODE-verhoging en het effect op de klimaatmaatregelen te monitoren. Het ministerie van LNV gaat kijken of extra klimaatgelden voor 2020 ten goede kunnen komen aan de verduurzaming van de glastuinbouw.