7 maart 2019 Meer nieuws

Twee bedrijven starten met LelieGarant

Gebr. Vletter & Den Haan uit Rijnsburg en A. Bakker & Zn uit Heerhugowaard zijn de eerste twee bedrijven die deelnemen aan LelieGarant van BQ Support. Woensdag 6 maart 2019 hebben vertegenwoordigers van beide bedrijven hun handtekening gezet.

LelieGarant is door BQ Support ontwikkeld voor bedrijven die in de leliesector kwalitatief goed uitgangsmateriaal willen leveren. Daarbij gaat het om schubbollen die kopers weer gebruiken om deze op te kweken tot leverbare bollen. Kern van LelieGarant is dat tijdens het productieproces van de schubbollen uit weefselkweekmateriaal er in elke groeifase wordt getoetst op negen virussen.

Betrouwbaarheid verdrievoudigd

De resultaten van deze intensievere toetsing zijn tevens de basis voor een track and trace-systeem. Onderzoek van WUR toonde aan dat door op deze manier schubbollen te produceren, de betrouwbaarheid van schoon uitgangsmateriaal wordt verdrievoudigd. Door in deze wat duurdere bollen te investeren kan de koper later in het teelttraject hogere faalkosten voorkomen, aldus directeur Dion van der Sterren van BQ Support.

Meer informatie over LelieGarant is te vinden op de website van BQ Support.

Op de foto v.l.n.r.: Rian Vletter (directeur Vletter & Den Haan), Rob Doodeman (bedrijfsleider bollenteelt A. Bakker & Zn.), Dion van der Sterren (directeur BQ Support), Marco van Uden (directeur A. Bakker & Zn. en Casper Slootweg (senior consultant BQ Support).