25 februari 2020 Meer nieuws

Tulpenstrijd barst los op Texel

Vier basisscholen op Texel zijn dinsdag 25 februari begonnen met de Tuinbouw Battle van GreenPort Noord-Holland Noord. Daarvoor telen ze de komende drie weken tulpen onder led-belichting.

De Tuinbouw Battle is een interactief en innovatief lesprogramma, bedoeld om jonge kinderen te interesseren voor het werken in de agrarische sector. Leerlingen van basisscholen De Fontein in Den Burg, de Lubertischool in De Koog, De Bruinvis in Oudeschild en de Thijsseschool in Den Burg doen aan de wedstrijd mee. Tijdens de Tuinbouw Battle wordt op de scholen een teeltkar met twee lagen tulpen geïnstalleerd.

Boven elke teellaag hangt led-belichting. Na ongeveer drie weken worden zo’n 400 tulpen geoogst. De kinderen mogen zelf bedenken wat ze met de opbrengst van de tulpen doen.

Alle aspecten van de sector komen in het lesprogramma aan bod: teelttechniek, techniek, marketing, handel, verkoop, prijsbepaling, meerwaarde en samenwerking. Het bijbehorende digitale lespakket biedt leuke en leerzame ondersteuning. 

Opbrengst en prijs

In het programma wordt een beroep gedaan op de inventiviteit van de kinderen. Schoolklassen organiseren de mooiste activiteiten om de tulpen tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. In de afgelopen jaren werden er al veilingen gehouden, evenementen georganiseerd, sponsorprojecten opgezet, deur-tot-deurverkopen gedaan. Niets is te gek.

De school met de origineelste inzending, de hoogste opbrengst of het leukste doel wint de battle. Zij mogen een dag naar Land van Fluwel in Sint Maartenszee.