23 maart 2021 Meer nieuws

Tulpenselectierobots getest

De twee tulpenselectierobots van H2L Robotics, zes tulpenkwekers en Smit Constructie worden momenteel getest in Nederland en in Frankrijk. De autonome selectiekarren detecteren virussen in tulpen en behandelen de planten meteen.

Vorig voorjaar werd het prototype van de selectierobot al getest op verschillende percelen in Noord-Holland. Toen werden ook beelden gemaakt om zo nauwkeurig mogelijk virussen te herkennen en deze plekken te kunnen afbakenen. Voor een aantal cultivars lukt dat nu al aardig, vertelt Mark Smit van Smit Constructie, het bedrijf dat de tulpselectierobots bouwt. “Het behandelen van de virusplanten moet echter ook nog uitvoerig worden getest.” 

'Dit jaar volop rijden bij deelnemende tulpenkwekers'

H2L is het bedrijf dat zorgt voor de cameratechniek, de behandelingsmethode en het automatisch rijden op GPS-RTK. Volgens H2L Robotics kan de ‘Selector180’ virusbeelden in nieuwe cultivars in 48 uur herkennen en kan de robot in 12 uur twee hectare tulpen ziekzoeken en behandelen. “Het is de bedoeling dat de twee robots dit seizoen al volop bij alle deelnemende tulpenkwekers gaan rijden.”