8 augustus 2018 Meer nieuws

Tulpenlikeur afkomstig van talud Zuidas

Naast wodka van tulpen, is er nu ook een likeur gemaakt van tulpen. De tulpen die voor de likeur gebruikt zijn, stonden op een talud langs de A10 in Amsterdam bij de Zuidas.“Dit najaar komen we ook met een tulpengin”, zegt initiatiefneemster Merel Ligtelijn.

Invulling voor braakliggend terrein

Het idee voor de likeur komt van Ligtelijn. Zij erfde in 2014 het archief van distilleerderij Van Zuylekom, Levert & Co. Die distilleerderij ging in 1982 failliet. Ze wilde kwam in gesprek met een gebiedsregisseur van de Zuidas in Amsterdam die niet goed wist wat hij aan moest met een stuk braakliggend terrein aan de A10.

Dat werd dus in samenspraak een veld rode tulpen. De tulpen voor de likeur werden in 2016 al geplant en in 2017 geoogst. De 6000 tulpen werden vervolgens verwerkt tot twee verschillende batches tulpenlikeur. De ene likeur werd wat zoet en de andere kreeg een meer citrusachtige smaak.

20 procent alcohol

De flesjes likeur bevatten 100 milliliter likeur en daarin zitten 33 tulpen. De fles kost 37,50 euro en is 100 procent bio, zo staat op de fles. Er is een oplage van de likeur beschikbaar van 1860 flessen. In de likeur zit 20 procent alcohol.