14 juni 2021 Meer nieuws

Tulpenkwekers geven opdracht voor bouw zes tulpenselectierobots

De zes tulpenkwekers die samen met H2L Robotics en Smit Constructie participeren in de ontwikkeling van de tulpenselectierobot, de Selector, gaan volgend jaar allemaal hun eigen Selector inzetten. Smit Constructie gaat over een paar weken beginnen met de bouw van zes nieuwe tulpenselectierobots.

De zes kwekers hebben vertrouwen in de Selector. Mark Smit van Smit Constructie, het bedrijf dat de selectierobot bouwt: “De zes kwekers hebben het afgelopen selectieseizoen ervaring opgedaan met het prototype. Er wordt de komende tijd nog veel getest en aangepast, maar terugkijkend hebben we in twee jaar na de start van de ontwikkeling toch behoorlijk vooruitgang geboekt. Het vertrouwen in de Selector is er, dat is belangrijk.”

Getest in Nederland

Vanaf maart tot aan eind april dit jaar zijn de twee prototypes volop getest in de tulpenvelden, eerst in Frankrijk en daarna in Nederland. Het automatisch en zelfstandig rijden en bochten maken, gaat goed. “De Selector is goed te besturen met een mobiele telefoon of een tablet.” Inmiddels is er bij de zes tulpenkwekers heel veel beeldmateriaal verzameld van verschillende cultivars met hun bijbehorende virussymptomen. De bedoeling is dat de Selector op alles selecteert wat de mens ook ziet. “De gemaakte beelden worden momenteel verwerkt en de software wordt hierop aangepast.”

Ziektebeelden herkennen

Het afgelopen selectieseizoen is vooral ingezet op het herkennen van ziektebeelden. De behandeling is met kleurstof gedaan om goed te kunnen beoordelen welke planten de machine heeft behandeld. Dat gaat H2L Robotics, het bedrijf dat naast de behandelingsmethode ook zorgt voor de cameratechniek en het automatisch rijden op GPS-RTK, de komende tijd verder testen. “De verschillende behandelmethoden zijn goed te testen buiten het tulpengewas.”