Anna Paulowna/Breezand

Keuringsdata
Vrijdag 10 januari, 17 januari, 24 januari, 31 januari, 7 februari en 14 februari van 16.00 tot 21.00 uur.
Zaterdag 11 januari, 18 januari, 25 januari, 1 februari, 8 februari en 15 februari van 9.00 tot 15.30 uur.

Het seizoen wordt op vrijdagavond 6 maart afgesloten met een feestavond, waar de prijsuitreiking plaatsvindt.

Locatie
Museum Oud Anna Paulowna, Zandvaart 5 in Breezand.

Slechts 8,5 strafpunten tijdens de laatste tulpenkeuring

De zesde en tevens de laatste tulpenkeuring van dit seizoen zit er alweer op. Het aantal strafpunten van de zesde keuring blijft nog geheim, tot de prijsuitreiking die op vrijdag 6 maart zal gaan plaatsvinden. Een van de deelnemers behaalde slechts 8,5 strafpunten, wat het beste resultaat is van het hele seizoen!

De tulpenkeurders kunnen het eindklassement nog beïnvloeden door mee te doen aan de soortenkenniswedstrijd op vrijdag 28 februari. Hierbij is de Koopman & Co Zandhaastrofee te winnen op de Lentetuin Breezand.

Het juryoordeel varieerde van 3,5 tot 9,5 punten en dat maakte het niet makkelijk voor de tulpenkeurders. De veel te korte poten van de pot tulpen ‘Lorenzo’ werden het minst gewaardeerd door de jury en scoorden daarom het cijfer 3,5. Naast de pot ‘Lorenzo’ stond de pot ‘San Martin’, die met zijn bijna perfecte poten een 9,5 scoorde. Dit zorgde voor een groot contrast.  

Winnaars van zesde keuring

De winnaars werden wel alvast beloond met taart of worst. Bij de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse won Peter Klaver de taart. Bram Klaver was de gelukkige winnaar van het worstenpakket. Prijswinnaars bij de Agratechniek Senioren waren Hans Ruyter (taart) en Ruud van der Meer (worst). Na het winnen van de worst mocht Shirley Kesteloo bij de Van Dooren Transport Junioren de taart in ontvangst nemen. Saskia Klaver mocht genieten van het worstenpakket.

Nog één test

De tulpenkeurders kunnen het eindklassement nog beïnvloeden door mee te doen aan het onderdeel tulpen bij de soortenkenniswedstrijd ofwel de Koopman & Co Zandhaastrofee op de Lentetuin. Deze zal plaatsvinden op vrijdag 28 februari van 15.00 tot 21.00 uur. De soortenkenniswedstrijd vindt plaats in het jeugdhonk tegenover de ZAP kantine.  Voor de tulpenkeuring moeten de eerste circa 60 van de 100 tentoongestelde tulpen van naam en groep worden voorzien. De strafpunten die hierbij worden gemaakt, zullen worden meegerekend in het eindklassement van de tulpenkeuring. Naast het onderdeel tulpen kun je ook strijden voor de Koopman & Co Zandhaastrofee. Hiervoor dient men sinds 2020 niet aan vier maar aan drie van de zes onderdelen mee te doen. Deelnemers die niet aan drie maar aan twee verschillende onderdelen meedoen, kunnen de Promo Division-prijs winnen.

Einduitslag op 6 maart

De exacte uitslagen van de zesde keuring en tevens het eindklassement zullen bekend worden gemaakt op de feestavond, die wordt gehouden op vrijdag 6 maart in Museum Oud Anna Paulowna. De feestavond zal om 20.00 uur beginnen, vanaf 19.30 uur zijn jullie welkom voor een bakje koffie. Alle deelnemers worden van harte uitgenodigd om de feestelijke prijsuitreiking van de Jacques van den Berg bokaal bij te wonen. De feestavond zal afgesloten worden met de traditionele bingo. Het tulpenkeurseizoen wordt op deze avond afgesloten!

Op de foto van links naar rechts: Marco Dorsman, Thijmen Wijnker en André Duivenvoorden.

Halve punt eraf bij fout schrijven ‘Voque’

Afgelopen weekeind heeft alweer de vijfde Tulpenkeuring in Breezand plaatsgevonden. Het schrijven van de namen van de te keuren tulpen wordt af en toe onderschat door de tulpenbeoordelaars. Vele deelnemers gingen de mist in bij het schrijven van ‘Voque’. Zij noteerden ‘Vogue’, wat resulteerde in een halve strafpunt.

Er waren 89 deelnemers naar het museum Oud Anna Paulowna gekomen.

Uitslagen

Bas van der Wereld mag zich de beste tulpenbeoordelaar noemen van de vijfde keuring. Hij werd met 12,5 strafpunten eerste in de Agratechniek Senioren. De tweede plaats werd vervuld door Hans Ruyter (13 strafpunten). Johan Smit, Marieke van Lierop en Thobias Smit werden alle drie derde met 14,5 strafpunten. In de Van Dooren Transport Junioren wist Jesper Pijnacker (13) het juryoordeel het best te evenaren. Suus van Lierop werd tweede met 16 strafpunten. Op de derde plek volgde Richy Kesteloo (17). In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse presteerden Ruud de Waard en Wim Smit Jr. als beste. Beiden scoorden 13 strafpunten. Piet de Waard en Ron van Lierop volgde op de derde plaats (13,5).

Trouwe vrijwilliger

Ton van Zanten is al achttien jaar trouwe vrijwilliger van de Tulpenkeuring Breezand. Ton geeft aan dat vrijwilligerswerk bij het leven hoort, je stelt je ten dienst voor de gemeenschap. Samen met John Pennings haalt Ton iedere vrijdagochtend de te keuren potten tulpen op uit Proeftuin Zwaagdijk. John en Ton installeren de potten in het museum. Vrijdagmiddag is Ton altijd aanwezig om de jury te voorzien van een lekkere bak koffie om vervolgens zelf de tulpen te keuren. De Tulpenkeuring is rijk met zo’n vrijwilliger!

Laatste keuring

Volgend weekeinde is het alweer tijd voor de zesde en tevens laatste Tulpenkeuring van het seizoen. Vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 15.30 uur kunt u Tulpenkeuren. Locatie: Museum Oud Anna Paulowna aan de Zandvaart 5 te Breezand.

Op de foto: Vrijwilliger Ton van Zanten.

Tulpenkeurseizoen alweer over de helft

In totaal kwamen 87 deelnemers naar het museum voor de vierde Tulpenkeuring te Breezand. William van Haaster heeft afgelopen weekeind het juryoordeel het best geëvenaard. Hij won de taart in de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse.

Het juryoordeel varieerde maar van 5 tot 8 punten op een schaal van 0 tot 10. Desalniettemin was het een lastige keuring. Marcel van der Meer was de gelukkige winnaar van de pot tulpen met ‘Kelly’. We spreken van een mooie pot tulpen, want hij kreeg van de jury een 8 voor de algemene stand.

Uitslagen

In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse werd William van Haaster (10,5 strafpunten) eerste. De tweede plaats werd vervuld door Cor de Waard en Peter Klaver, beide mannen scoorden 11,5 strafpunten.

Winst in de Agratechniek Senioren was er voor Paulien de Waard. Na de worst vorige week won zij nu met 12 strafpunten de taart. Hans Ruijter en Nick van der Wereld volgden beiden op de voet met 12,5 strafpunten.

Er is in de Van Dooren Transport Junioren een gedeelde eerste plaats voor Saskia Klaver en Jesper Pijnacker (12,5). Eva Klaver werd met 15,5 strafpunten derde.

Het trio P.A.M. Klaver (Peter, Bram en Saskia Klaver) werd eerste in de Rabobank Triocompetitie.

Volgend weekeinde is het alweer tijd voor de vijfde Tulpenkeuring van het seizoen. Vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 15.30 uur kunt u Tulpenkeuren. Locatie: Museum Oud Anna Paulowna aan de Zandvaart 5 te Breezand.

Op de foto: Pim Duineveld ging afgelopen weekeind de Tulpenkeur uitdaging aan. Hij deed voor het allereerst mee. Op de vraag waarom hij mee doet antwoordde hij: ‘Ik vind het gewoon leuk om een keertje mee te doen’. Fanatiek ging Pim aan de slag.

Poten van ‘Dutch Design’ bijna perfect

De eerste plaatsen werden zaterdag 25 januari na de derde Tulpenkeuring in Breezand ingenomen door Ruud de Waard, Geert de Graaf en Eva Klaver. Deze tulpenkeurders mochten genieten van de welverdiende taarten.

De poten van de rood-witte tulp ‘Dutch Design’ waren bijna perfect. Door de jury werden de poten met een 9 het hoogst beoordeeld. Vele deelnemers scoorden strafpunten bij het blad van de tulp ‘Ice Lolly’. De jury beoordeelde deze met een 8, maar volgens de deelnemers werd het blad lager beoordeeld. De bloem van de wit-gele tulp ‘Calgary Flames’ werd door de jury het minst gewaardeerd. Het was een misvormde en niet strak uitziende bloem met een lage score van slechts 5 punten.  

Uitslagen

Ruud de Waard was de beste tulpenkeurder van deze week. Hij won met 13 strafpunten in de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse. De tweede plaats werd gedeeld door Piet de Waard en Ron van Lierop, beiden scoorden 13,5 strafpunten.

In de Agratechniek Senioren presteerde Geert de Graaf als beste met 13,5 strafpunten. Nick van der Wereld (14,5 strafpunten) volgde op de tweede plaats. Paulien de Waard had geen opstartproblemen. Zij deed dit seizoen voor het eerst mee en werd met 15 strafpunten derde.

In de Van Dooren Transport Junioren wist Eva Klaver (16) het juryoordeel het best te evenaren. Jesper Pijnacker volgde met 16,5 strafpunten op de voet. De derde plaats werd met 18,5 strafpunten vervult door Timo Waiboer.

In de Rabobank Triocompetitie werd het trio ‘De Jury’ bestaande uit Dick, Ruud en Cor de Waard eerste.

Lijkt het u ook leuk om mee te doen? Maak dan een plekje vrij in uw agenda. Komend weekeinde is de vierde keuring van dit seizoen. Vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 15.30 uur kunt u Tulpenkeuren. Locatie: Museum Oud Anna Paulowna aan de Zandvaart 5 te Breezand.

Op de foto: Serieuze blikken tijdens de derde keuring, van links naar rechts: Piet Duineveld, Marcel van der Meer, Ruud de Waard, Thijmen Wijnker en André Duivenvoorden.

Tulpenkeurders in twijfel over de cijfers

De grote winnaar van de tweede tulpenkeuring was Nick van der Wereld. Hij wist met 11 strafpunten het juryoordeel het best te evenaren. Door de tulpenkeurders wordt gesproken van een lastige keuring. De potten tulpen waren van wisselende kwaliteit. Het bracht de tulpenkeurders in twijfel.

Het juryoordeel varieerde van 4,5 tot 9 punten. De lange, rechte poten van de pot tulpen ‘Pink Majesty’ werden bekroond met een 9. Ze waren bijna perfect. De hangende bladeren en het algemene plaatje van de pot ‘World’s Beauty’ werden door de jury het minst gewaardeerd met een score van 4,5.

De algemene stand van de pot ‘Memphis’ scoorde met 7,5 punten het hoogst. Na loting was Nico Ruyter de gelukkige winnaar van de pot ‘Memphis’.

Uitslagen

In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse won Frank Berbée de taart. Hij werd met 12 strafpunten eerste. Ruud de Waard (13 strafpunten) behaalde de tweede plek. De derde plaats werd gedeeld door Martijn Pijnacker en Wim Smit Sr., beiden scoorden 13,5 strafpunten.

Nick van der Wereld is goed op dreef. Na het winnen van de worst vorige week, won hij afgelopen weekend de taart in de Agratechniek Senioren. Luc Siecker volgde op de voet met 11,5 strafpunten. Jari Conijn werd derde (13,5).

In de Van Dooren Transport Junioren presteerde Suus van Lierop met 14,5 strafpunten als beste. Jesper Pijnacker (15,5) vervulde de tweede plaats en Richy Kesteloo (16) de derde plaats. Het trio ‘De Jury’, bestaande uit Dick, Ruud en Cor de Waard, werd eerste bij de Rabobank Triocompetitie.  

Eén van de jongste keurders is Teun Pijnacker (6 jaar). Samen met zijn vader, Martijn Pijnacker, komt hij elk weekend vanuit Julianadorp richting Breezand om te Tulpenkeuren. Teun zit in groep 3 van de basisschool en schrijft ontzettend netjes. Vele keurders kunnen nog van Teun leren!

Op de foto: Teun Pijnacker (6), een van de jongste keurders.

Tulpenkeurders direct in de juiste flow

Afgelopen weekeinde vond de eerste Tulpenkeuring van het nieuwe seizoen in Museum Oud Anna Paulowna plaats. Bram Klaver was met slechts 9 strafpunten de beste keurder van de week. In de Agratechniek Senioren won Martijn Pijnacker met 10 strafpunten. Zoon Jesper Pijnacker behaalde met 11,5 strafpunten de eerste plaats in de Van Dooren Transport Junioren.

Het strafpuntenaantal laat zien dat de tulpenkeurders direct in de juiste flow zaten. Het juryoordeel varieerde van 5 tot 8,5 strafpunten. De poten van de gele tulp Lion’s Glory werden met een 8,5 het hoogst beoordeeld. Meerdere potten tulpen hadden last van ‘nekken’. Er wordt van ‘nekken’ gesproken als de onderkant van de bloem boven het blad  uitsteekt. De verhouding klopt niet. De tulpenkeurders vonden de potten tulpen met ‘nekken’ lastig om te beoordelen.

Taarten en worsten

Drieëntachtig deelnemers gingen afgelopen weekeinde de strijd aan voor de taarten en worsten. In de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse greep Bram Klaver de eerste plek. Peter Klaver (10 punten) volgde op de tweede en Ruud de Waard (10,5) op de derde plaats. Martijn Pijnacker won de taart in de Agratechniek Senioren. De tweede plaats, evenals de worst, ging naar Nick van der Wereld (11). Kees van der Wereld werd met 11,5 strafpunten derde. Bij de Van Dooren Transport Junioren  wist Jesper Pijnacker het juryoordeel het best te evenaren. Suus van Lierop (13) won het worstenpakket, zij werd tweede. Saskia Klaver (16) werd derde. Het trio P.A.M. Klaver, bestaande uit Peter, Bram en Saskia Klaver, werd eerste in de Rabobank triocompetitie.  

Deelnemersformulieren

Het bestuur van de Tulpenkeuring kijkt elke zaterdagmiddag de deelnemersformulieren na. Soms is het een opgave om het handschrift van de deelnemer(s) te ontcijferen. De vraag van de middag was: ‘Wie o wie heeft er meegedaan, van wie is toch dit formulier?’ Op de gok is er een naam uitgekozen. Zie je jezelf niet tussen de uitslagen staan? Neem dan contact op met het bestuur.

Tweede keuring

Enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? Schroom niet en maak een plekje vrij in je agenda! Komend weekeinde is de tweede keuring van dit seizoen. Vrijdag 17 januari van 16.00 tot 21.00 uur en zaterdag 18 januari van 9.00 tot 15.30 uur. Bij het meedoen van zes keuringen valt de keuring met de meeste strafpunten af. Wanneer je afgelopen weekend niet mee hebt gedaan kan je nog deelnemen voor een plekje in het totaalklassement. De locatie luidt: ‘Museum Oud Anna Paulowna’ aan de Zandvaart 5 te Breezand. Voor meer informatie en overige uitslagen, zie www.tulpenkeuring.nl, Facebook, Instagram en Twitter.

Op de foto : Johan Smit, Thobias Smit, Ron van Lierop, Maartje van Lierop, Jody Kapiteyn, Shirley Kesteloo en Marcel van der Meer.

Wie wordt de tulpenkeurkampioen van 2020?

Durf jij de strijd aan te gaan om tulpenkeurkampioen 2020 te worden? In Museum Oud Anna Paulowna in Breezand start aankomende vrijdag 10 januari en zaterdag 11 januari de eerste tulpenkeuring van het nieuwe seizoen. Gedurende zes weekeinden vinden de keuringen plaats. Iedereen is welkom van jong tot oud!

Elke keuring worden tien potten met tulpen beoordeeld op de poot, het blad, de bloem en de algemene stand. Als tulpenkeurder wil je zo dicht mogelijk bij het oordeel van de jury – bestaande uit Jeffrey van Woesik, Ted Berbée, Frans van Lierop en Wil Slijkerman – komen.

Drie categorieën

Er wordt gestreden in drie categorieën: de Van Dooren Transport Juniorengroep (keurders onder 18 jaar), de Agratechniek Senioren (boven 18 jaar) en de Van Lierop Adviesgroep Ereklasse (beste 25 senioren die zich het vorige seizoen hebben gekwalificeerd). Samen met twee andere deelnemers kan er deelgenomen worden aan de Rabobank triocompetitie. Met zijn drieën strijden jullie tegen andere teams. Per week wordt de score van het trio bepaald door het strafpuntengemiddelde te berekenen van de drie individuele keurders. De bollen worden momenteel tot broei gebracht bij de proeftuin in Zwaagdijk. Ieder weekeinden zullen de vrijwillgers Ton van Zanten en John Pennings de potten naar Breezand brengen zodat deze gekeurd kunnen worden.

Kosten en prijzen

Deelname aan de wedstrijden kost voor de senioren € 2,- en voor de junioren €1,50. De winnaar wordt beloond met een overheerlijke slagroomtaart of worstenpakket. Daarnaast wordt er elke week een pot tulpen verloot onder de deelnemers.

Op vrijdagavond 10 januari om 19.00 uur zal een van de juryleden aanwezig zijn in het museum om uitleg te geven en onervaren keurders op weg te helpen.

Meer informatie over de tulpenkeuring vind je op onze website www.tulpenkeuring.nl. Volg de Tulpenkeuring ook via Facebook en Instagram om op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en uitslagen.