13 oktober 2020 Meer nieuws

Tulpenfestival in Shanghai met Nederlands tintje

Van 1 tot en met 8 oktober vond op Chongming Island, voor de kust van Shanghai, een tulpenfestival plaats. Met de hulp van Nederlandse exporteurs konden 1,8 miljoen tulpenbollen zo worden geprepareerd dat ze precies op tijd in bloei kwamen voor het festival.

Het evenement trok duizenden bezoekers en was een van de eerste grote publiekstrekkers na coronatijd.

Het tulpenfestival werd georganiseerd in de ‘Golden Week’, een vakantieweek waarin alle Chinezen vrij hebben en eropuit gaan. Nu het in grote delen van China weer stukken beter gaat met corona, konden veel vakantiegangers naar Chongming Island afreizen om van het tulpenfestival te genieten.

Timing uitdagend

“Bezoekers werden in tijdvakken toegelaten. Op sommige dagen waren er toch zo’n 10.000 mensen in het park”, vertelt Ibo Gülsen, die met zijn bedrijf IGMPR betrokken was bij de organisatie van het event. De timing van het tulpenfestival was uitdagend, want: “In oktober is het rond de 25 graden Celsius in Shanghai, dus volop zomer. Dat is niet echt het goede seizoen voor tulp.”

Begeleiding vanuit Nederland

De tulpenbollen werden betrokken via Haakman New Zealand Bulbs, Borst Bloembollen en Triflor. Dirk Jan Haakman vertelt: “Ibo Gülsen heeft een aantal kwekers benaderd in China die onze bollen de juiste behandeling konden geven. In de voorbereiding hebben we intensief contact met elkaar gehad. We hebben kwekers gedurende het hele proces begeleid en geadviseerd over zaken als temperatuur, beworteling, bodemtemperatuur en watergeven." Het was een uitdagend project, maar het resultaat was meer dan geslaagd. “Een vervolg zou mooi zijn.”

Lees verder in Greenity

Meer weten over het tulpenfestival in Shanghai? Lees verder in editie 78 van Greenity die 23 oktober op de mat valt.