18 juni 2019 Meer nieuws

Tulpenboer Tom graaft onderbroek op

Tulpenboer Tom Groot heeft maandag 17 juni samen met studenten van het Clusius College uit Hoorn onderbroeken uit zijn bollenperceel in Nieuwe Niedorp opgegraven. Het katoenen ondergoed heeft twee maanden in de grond gezeten en er is niet veel van over.

Dat is een goed teken, want het bollenperceel heeft kennelijk een actief bodemleven. De katoenen vezels van de onderbroek bevatten koolstof waarmee bacteriën, schimmels en micro-organismen zich voeden. In een gezonde bodem is de onderbroek na twee maanden grotendeels verteerd. Een goed bodemleven zorgt voor vitale en sterke gewassen.

Wie heeft de beste bodem?

De ludieke bodemtest, de zogenoemde Soil Your Undies Challenge, is dit jaar voor het eerst georganiseerd door de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). Meer dan honderd onderbroeken zijn medio april door bollenboeren in hun percelen ingegraven. Deze week worden ze allemaal weer opgegraven en ter beoordeling voorgelegd aan een vakjury met vertegenwoordigers van onder meer Wageningen Universiteit (WUR), het Clusius College en de KAVB. Die bepaalt welk bollenperceel in Nederland de beste bodem heeft.

Op foto v.l.n.r.: Karlijn van Andel, Tom Groot en Rowin Hartman Kok.

Foto: KAVB

Lees de eerdere berichten over de Soil Your Undies Challenge op de website van Greenity:

Vakjury kijkt naar opgegraven onderbroeken

Zoektocht naar beste bollengrond van Nederland

Soil Your Undies Challenge: hoe gezond is jouw (bollen)grond?

Bodemleven getest met onderbroek