21 december 2021 Meer nieuws

Tulpen van dankbare ex-patiënt

Honderd tulpenbossen leverde Richard Pronk, werkzaam bij VWS Flowerbulbs, vanmiddag af bij Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. “Dit plannetje had ik al bedacht toen ik er lag”, aldus inmiddels ex-patiënt Pronk. Hij lag er ruim twee weken. Op deze manier wil hij de verpleging bedanken en in deze tijd een hart onder de riem steken.

Pronk doet het uit dankbaarheid voor de goede zorgen die hij kreeg op de afdelingen nefrologie en nierdialyse. Bovendien wil hij op deze manier het lastige en zware beroep in deze tijd wat extra positieve aandacht geven. Symbolisch overhandigde hij het personeel vanmiddag ook een donatie aan de Nierstichting van 250 euro. Vier verpleegkundigen, die hij nog van gezicht herkende – “want ik heb zoveel gezichten voorbij zien komen”- namen de 10 emmers met bossen tulpen bij de ingang van het ziekenhuis in ontvangst. “Ze konden het gebaar erg waarderen”, aldus Pronk. De bossen had Pronk vanmorgen gehaald bij Triflor.

'Aan het denken gezet'

Pronk kwam eind oktober in dit ziekenhuis terecht. Bij hem werd de ziekte van Weil ontdekt, een bacterieziekte die wordt overdragen door ratten. Hij werd er ontzettend ziek van; de ziekte legde zijn nieren volledig stil. “Ik heb negen keer een nierdialyse gehad en knapte maar heel langzaam op. Nog steeds ben ik niet volledig aan het werk.” Hij lag op een kamer met een Poolse vrouw die werkte in de agrarische sector en er al vrij lang lag. “Ziels alleen, geen bezoek, geen kaartje…” Ook bleek deze Poolse een collega te zijn geweest van de vier Polen die in februari 2019 omkwamen bij een auto-ongeluk nabij Heerhugowaard, aldus Pronk. “De tijd in het ziekenhuis heeft me aan het denken gezet. Ik nam me onder andere voor tegen de kerst het personeel van de twee afdelingen waar ik perfect ben verzorgd te bedanken met een mooie bos tulpen.”

Fotocredit: Jan Jong Fotografie