15 januari 2021 Meer nieuws

Tulpen gaan heel makkelijk van de hand

De start van het broeiseizoen verloopt op rolletjes. De prijzen voor de klok bij Royal Flora Holland zijn goed, net als de daghandel, aldus veilingmeester Arjen Groeneveld bij FloraHolland in Aalsmeer.

Van een stagnerende afzet door strengere lockdowns of Brexit blijkt geen sprake. Deze week zijn de prijzen geklommen nadat in week 1 de prijsvorming al niet tegenviel met een gemiddelde prijs van 15-16 cent. “Het is alleen maar duurder geworden. Alles gaat voor beste prijzen weg”, zegt Groeneveld. Hij laat zich niet uit over de hoogte van de prijs en de hoeveelheden. De oplopende klokprijs komt doordat supermarkten vaker en meer grote volumes wegdrukken voor de klok, waardoor alles makkelijk van de hand gaat.

Aan korte en lichte kant

Het valt Groeneveld wel op dat de kwaliteit van de meeste tulpen niet op orde is. “Alles is aan de korte en lichte kant. Het is niet wat de broeiers verwachten bij de bolmaat." Normaal gesproken verbetert de kwaliteit gedurende het seizoen. “Maar we kunnen niet in de bol kijken. Blijkbaar worden de broeiers door het stadium G ook wel eens op het verkeerde been gezet. Op basis van gegevens uit het verleden maken zij bepaalde broeischema’s. Maar resultaten uit het verleden geven blijkbaar geen garantie voor de toekomst. De bol is en blijft een natuurproduct. De tulp doet iets anders dan dat kwekers aan opdracht meegeven.”

Lees meer over de start van het broeiseizoen in Greenity nr 84.