21 juni 2019 Meer nieuws

Tulp weerbaar tegen vuur

Uit proeven van CAV Agrotheek blijkt dat tulpen met 'groeistimulanten' zijn te wapenen tegen vuur. Ondanks de lage druk, is met folie en koppen in het gewas toch vuur opgewekt. “Behandelde veldjes hielden zich goed”, zegt marketingdirecteur Nico van Langen van de toeleverancier.

Van Langen kan niet zeggen welke middelen hij precies heeft gebruikt, omdat hij eerst meer resultaten wil verzamelen. “We hebben een mix van verschillende middelen gebruikt op het proefveld in de Wieringermeer en dat levert een weerbaar gewas op. We doen deze proeven nu drie jaar achter elkaar en we zien dit effect iedere keer”, aldus de optimistische Van Langen.

‘Telen volgens PlanetProofnormen’

De tulpen die alleen met de mix van plantversterkers zijn behandeld (op de foto rechtsonder) lieten tot midden juni een ‘redelijk groen en sterk gewas’ zien, weet teeltbegeleider Paul Slagter van CAV Agrotheek. “De tulpen zijn zo te telen volgens PlanetProofnormen, want je bespaart kilo’s middel.” De veldjes met de traditionele chemische behandeling toonden overigens het groenst. Van Langen: “De plantversterkers zorgen voor een anti-stressbehandeling, wat de weerstand van het gewas versterkt.” In de toekomst is wellicht een combinatie van groen en chemisch mogelijk, stelt hij.

Chemie blijft nodig

De toeleverancier doet op eigen initiatief en in samenwerking met producenten van biologische middelen proeven om het middelengebruik te vergroenen. Ook wil CAV Agrotheek met oplossingen komen als het pakket chemische middelen wordt uitgedund door wegvallende toelatingen. Van Langen: “We vinden alternatieven, voor als een stof als mancozeb verdwijnt. Belangrijk is wel dat we een chemisch middel achter de hand hebben. Chemie is betrouwbaar en kan curatief zijn. Dat lukt biologisch nog niet.”