26 juni 2020 Meer nieuws

Tuinbouw goed voor bijdrage 21,1 miljard

De tuinbouw draagt direct en indirect 21,1 miljard euro bij aan de Nederlandse economie, becijferden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen Economic Research. De sector laat een jaarlijkse groei zien, melden de organisaties in de Tuinbouwcijfers 2019. 

Het tuinbouwcluster bestaat uit de ketens van groente, fruit, de sierteelt, uitgangsmaterialen en techniek. Samen is de sector goed voor 3,4 procent van de totale werkgelegenheid: circa 300.000 banen (254.000 FTE). Van de totale uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) in Nederland wordt 4,5 procent door de tuinbouwketen gedaan. De totale bijdrage van de tuinbouwketen aan de Nederlandse economie is 2,7 procent van het bruto binnenlands product en is daarmee ruim 2 keer groter dan Schiphol, schetsen het CBS en Wageningen Economic Research.

'Bijzondere multinational'

Volgens boegbeeld Jaap Bond van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen laten de cijfers zien dat de tuinbouwsector een belangrijke economische sector is voor Nederland. "Ons land is het hoofdkantoor van deze bijzondere multinational die bestaat uit duizenden mkb-bedrijven en internationaal toonaangevende kennisinstellingen."

Exportdip

Uit de cijfers blijkt dat de tuinbouw flink is geraakt door de Coronacrisis. De exportdip in maart en april laat zijn sporen achter, maar voor diverse producten is de afzet aan het herstellen. Veel bedrijven hebben het nog wel zwaar: ze zijn door de crisis het vet op de botten kwijtgeraakt en zullen voorzichtiger zijn met investeren in bijvoorbeeld duurzame innovaties. "Ons internationale model heeft ons ver gebracht, maar handelsbelemmeringen en protectionisme liggen op de loer", aldus Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Greenports Nederland.

Sterker uit de crisis

De voorzitter verwacht dat tuinbouw sterker uit de crisis komt. "De tuinbouw produceert producten voor gezondheid en geluk, dit zijn de waarden die ertoe doen. Bovendien staat de sector wereldwijd bekend om kennis en innovaties, dat maakt de sector sterk, en ik verwacht dat we die kunnen blijven vermarkten." Volgens Bom-Lemstra leert de crisis dat samenwerking binnen het tuinbouwcluster noodzakelijk is om kracht te tonen. De tuinbouwcijfers zijn te vinden op de site van het CBS.