4 november 2021 Meer nieuws

‘Torre del Sol’ beste bij keuring CNB Lelieshow

Met vier eerste prijzen mag De Jong Lelies uit Andijk zich de grote winnaar noemen van de door de KAVB uitgevoerde keuring op de CNB Lelieshow. Het bedrijf had de beste Oriëntal, de twee beste LA-hybriden en de beste Longiflorum.

Longiflorum ‘Torre del Sol’, werd door de jury zelfs als beste van de hele show aangewezen (foto).

De jaarlijkse lelieshow van CNB laat een zeer breed sortiment lelies zien, ingezonden door veredelaars en professionele broeiers. Uit vrijwel alle groepen zijn lelies ingezonden, al ligt de nadruk op OT-hybriden en Oriëntals.

Broeiers

Bij de broeiers maakte de OT-hybride ‘Sempione’ van Dutch Lily Masters uit Rijnsburg indruk. De jury beoordeelde deze lelie als de beste OT van de gehele keuring. Qualily uit ’s-Gravenzande liet met ‘Brindisi’ de beste LA-hybride zien. Hier waren het vooral de grote bloemen en het fraaie donkere blad opvallend.

Veredelaars

Bij de veredelaars zette De Jong Lelies een imposante hoeveelheid eigen aanwinsten neer. Naast de winnende ‘Torre del Sol’ leverden ook de Oriëntal ‘Inception’ en de LA-hybriden ‘Asopus’ en ‘Puskas’ een hoge jurywaardering op.

Gebr. Vletter & den Haan maakte indruk met de OT-hybride ‘Galabier’, die als beste uit de bus kwam, gevolgd door ‘Toba’ van Royal van Zanten. Datzelfde bedrijf behaalde een tweede prijs met de OT-hybride Master (‘Zanotmas’).

Dubbele Oriëntals

Kwekersvereniging Roselily liet een fraaie doorsnee zien van het sortiment dubbele Oriëntals. De jury wees Roselily Minouska aan als winnaar in deze groep.

De lelieshow was van woensdag 3 tot en met vrijdag 5 november te bekijken bij CNB.