1 juli 2019 Meer nieuws

Topcollectie Rhodoxis in KAVB-keuringszaal

De natuur doet het soms zelf en soms is een extra helpend handje van de mens welkom. Soorten kunnen met elkaar kruisen, met als resultaat een soorthybride. Dat geldt bijvoorbeeld voor Rhodoxis, een hybride van Hypoxis en Rhodohypoxis, die 1 juli te zien was in de keuringszaal in Lisse.

Het resultaat is een prima rijkbloeiend gewas, waar Jaap Duijs uit Otterlo zich in heeft gespecialiseerd. Fraai detail van Rhodoxis is het oogje in het hart van de bloem. Duijs zette een fraaie en gevarieerde collectie neer van dit gewas. Daarbij liet hij niet alleen zijn eigen aanwinsten zien, maar ook een spontane hybride zoals die in Zuid-Afrika is ontstaan. Ook nam hij enkele gele species mee van Hypoxis, waaronder H. angustifolia. De kleur geel komt overigens nog niet voor in de nakomelingen. Wel is er een scala aan allerlei tinten rood, roze en wit. De meest witte is ‘First White’ (foto boven). In de kleur rood waren onder meer de grootbloemigen ‘Titia’ en ‘Willie’ te zien, terwijl ‘Ria’ door de tijd heen allerlei kleurschakeringen in roze te zien geeft.

Allium en lelie

Sjaak de Groot zette de bijzondere Allium pskemense neer, wit in de bloem en stelen die gevuld zijn met lucht, waardoor ze wat opgezet ogen. Van C. Steenvoorden was Lilum ‘Freedom Tower’ te zien, een Longiflorum met forse bloemen.

Oxalis en Alstroemeria

André Weijers toonde onder meer Oxalis ‘Pink Fashion’ (foto rechts), frisgroen met felroze bloemen, en Alstroemeria ‘Little Miss China’, een lijn die speciaal is ontwikkeld voor potcultuur.

Triteleia

Kwekerij Flower Power zette het gewas Triteleia in de schijnwerpers. Te zien was de diepblauwe ‘Purple Rain’, de wat lichtere ‘Blues’ en een aantal zaailingen in de kleur oudroze die gevuldbloemig zijn (foto linksonder). Ook de geshowde ‘Aquarius’ is dubbel, maar de kleur is blauw.

Gladiolen

Marius Kesteloo verraste met Gladiolus maculatus (foto rechtsonder), die van oorsprong uit Zuid-Afrika komt en opvalt door de wijnrode vlekken in de roomwitte bloem. Hij zette ook diverse sieruien neer en een miniatuurvariant van Gladiolus byzantinys. Tenslotte attendeerde Chr. van der Salm de bezoeker op enkele nieuwe gladiolenselecties uit zijn eigen veredelingsprogramma.