8 april 2022 Meer nieuws

Tool voor mogelijkheden zonnepanelen

De digitale tool Zonnedakje geeft inzicht in de actuele situatie waar zonnepanelen liggen, welke daken ervoor geschikt zouden zijn en of daken in aanmerking komen voor SDE. De tool garandeert een nauwkeurigheid van de zonnepanelendetectie van 95%.

De realisatie kaart via de tool laat zien welke gebouwen al zonnepanelen hebben, gebaseerd op luchtfoto’s van maart 2021. Via de ‘potentie kaart’ kan de gebruiker onder andere zien welke gebouwen geschikt, welke mogelijk geschikt zijn en die niet geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen. Een andere kaart, de ‘SDE kaart’ laat zien welke gebouwen mogelijk in aanmerking komen voor SDE subsidie, welke niet, welke het al ontvangen hebben maar nog geen zonnedak geïnstalleerd hebben (dus SDE aangevraagd).

Door jaarlijks nieuwe foto’s in de tool op te nemen, wordt zo de komende jaren de ontwikkeling van zonne-energie op daken gevolgd. Op die manier is het beeld minder afhankelijk van het feit of zonne-energie-installaties worden aangemeld bij een beheerder van het elektriciteitsnet.

Info voor geïnteresseerden

De provincie Noord-Holland is enthousiast over Zonnedakje omdat de gehele provincie erop is aangesloten. Maar ook omdat uit gesprekken in het kader van de het Regionale Energiestrategieën voor Noord-Holland Noord en Noord-Holland Zuid naar voren kwam dat veel mensen de voorkeur geven aan zonnepanelen op daken.

Gemeenten in Noord-Holland kunnen ook op de tool inloggen en de tool laat dan zien waar de opgewekte zonne-energie nog zonder problemen op het elektriciteitsnet kan worden geleverd, en waar dat mogelijk problemen oplevert. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van actuele gegevens van Liander, aldus de provincie.