4 september 2020 Meer nieuws

'Toenemende virusproblemen tulp punt van zorg'

Ziek en zeer in het afgelopen tulpenseizoen kenden verschillende aandachtspunten, zo meldden de teeltadviseurs Yorick van Leeuwen en Nico Hof van CNB Teeltadvies in de livestream van afgelopen woensdag. Vooral de problemen met virus in tulp, baren zorgen.

Met name de problemen met het mechanisch overdraagbare TVX-virus namen afgelopen seizoen bijzonder hard toe. Ook TBV dat wordt overgedragen door luizen bleek een fiks probleem. De luisdruk was in mei dit jaar enorm hoog. “Het bleek dat door veel zonuren en instraling insecticiden sneller werden afgebroken, waardoor de spuitschema’s eigenlijk intensiever hadden gemoeten”, zo stelde Van Leeuwen. De twee adviseurs geven aan dat de virusuitslagen van de bollen tot nu toe soms slechte resultaten laten zien. “Dat is echt een punt van zorg.”

Spannend

Als het beeld van Fusarium de komende twee weken niet toeneemt, lijkt de schimmel in de bol minder een probleem te zijn dan vorig jaar. Dat wordt komende weken pas echt duidelijk. “We zijn beducht op komende weken. Immers begin augustus kwam de hittegolf en toen werden de laatste tulpenbollen verwerkt.” In die hitte is het terugdrogen lastig en een nattere bol is gevoeliger voor Fusarium. Vooral het effect dat dit heeft gehad op ‘Strong Gold’ is nog spannend.

Weinig vorstschade

De bacterie-infectie helsvuur werd het afgelopen seizoen hier en daar waargenomen omdat die vooral voorkomt bij nachtvorst. Vorstschade werd wel gezien later in het jaar door de vorst op 11 tot en met 13 mei. Het kwam alleen in het oosten van het land voor. Bladpunten werden bruin en rotten weg, maar later droogde dit in waardoor de schade beperkt bleef, aldus de adviseurs.

Gestrest gewas

Het viel hen wel op dat het tulpengewas dit jaar wat meer stress had vanwege de natte plantcondities en de matige beworteling. Zo was er soms herbicidebeschadiging van middelen en middelencombinaties te zien op bepaalde gewassen. "Dat resulteerde tot schade-effecten als gele bladranden tot het geheel afsterven van gewas." Augustaziek kwam dit jaar wel wat meer voor en soms ook heel heftig bij bepaalde cultivars. Rhizoctonia solani kwam dit jaar ook wat meer voor.