25 juni 2020 Meer nieuws

Toelating met nieuwe werkzame stof tegen insecten

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft een middel toegelaten tegen insecten in de kas met een voor Nederland nieuwe werkzame stof.

Het gewasbeschermingsmiddel Exalt heeft als werkzame stof spinetoram. Deze werkzame stof is in Europa in 2014 goedgekeurd en komt nu voor het eerst in Nederland op de markt. Het is een fermentatieproduct van bodembacteriën dat inwerkt op het centrale zenuwstelsel van insecten. Ze krijgen het binnen via de behandelde bladeren.

Gewassen

Exalt is toegelaten voor professioneel gebruik in de bedekte grondgebonden teelt van sla, courgette, komkommer, aubergine, tomaat, paprika, bloemisterijgewassen en als kleine toepassingen in de bedekte teelt van  aardbei, bessen, braam-en framboosachtigen, veldsla, rucola, augurk, vruchtgroenten van Cucurbitaceae niet-eetbare schil en aromatische kruidgewassen.

Bio-middel tegen tijgermug

Verder laat het Ctgb een biologisch larvendodend middel tegen de tijgermug toe, waardoor deze nu zonder vrijstellingen te bestrijden is. Het gaat om VectoMax FG op basis van twee bacteriestammen (Bacillus thuringiensis subsp. israelensis serotype H14, stam AM65-52 en Bacillus sphaericus 2362, stam ABTS-1743). De bacteriën infecteren de darmen van de muggenlarven, waardoor ze sterven. De toelating is een wederzijdse erkenning van een beoordeling door Zwitserland.

Vitamine D3 tegen knaagdieren

Ook is er een middel (Selontra/Relpexa) tegen knaagdieren toegelaten voor professioneel gebruik binnen IPM met een ander werkingsmechanisme dan de bekende rodenticiden op basis van bloedverdunners (anticoagulantia). De werkzame stof van het nieuwe middel is cholecalciferol (vitamine D3). Een overdosis vitamine D3 veroorzaakt verkalking van bloedvaten, nieren, maagwand en longen, waardoor de dieren sterven. Doordat het middel een ander werkingsmechanisme heeft is dat gunstig tegen de ontwikkeling van resistentie.

Voorwaarde is IPM-systeem

Wel kan het middel, net zoals de anticoagulantia, alleen onder de biocidenverordening worden toegelaten op basis van het maatschappelijk belang – in dit geval de volksgezondheid – vanwege de risico’s op doorvergiftiging voor roofvogels en marterachtigen. Het middel wordt daarom alleen toegelaten voor professioneel gebruik binnen een IPM-systeem om minimale blootstelling van mens en milieu aan de biociden te garanderen. De toelating is een wederzijdse erkenning van een beoordeling door Finland.