4 april 2019 Meer nieuws

'Tijd voor omslag in bollensector'

Samenwerken, innoveren en leren van de groentesector, want het roer moet om in de bloembollensector. Dat was de conclusie na afloop van het symposium over de toekomst van de sector, dat 4 april bij De Ree Holland is gehouden. De exporteur bestaat honderd jaar. 

Directeuren Lex en Jørgen de Ree van De Ree Holland in Lisserbroek (NH) menen dat het anders moet in de toekomst. Dat bleek uit de vragen en stellingen die het publiek en de deelnemers aan het debat voorgeschoteld kregen. Jørgen de Ree zat aan tafel met directeur bemiddeling Paul Peters van CNB, directeur Johan Kos van Proeftuin Zwaagdijk, eigenaar Paul van Egdom van Lily Company, Anthos-voorzitter Henk Westerhof en Erwin van Cooth, directeur van Bakker.com.

Beter naar de markt luisteren

Uit het tafelgesprek kwam naar voren dat ondernemers beter naar de markt moeten luisteren, transparanter moeten durven zijn. Dat moet leiden tot samenwerking, zodat sterker gereageerd kan worden op vragen van de consument. Die zijn volgens de ondernemers leidend. Als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen, kan de bollensector veel leren van de groente- en fruitsector. Technologie kan de telers en de handel daarbij helpen, zowel in de teelt als in de digitale samenwerking, vinden de sprekers.

Feestzaal

Een deel van de exporthallen was voor het symposium omgebouwd tot symposium- en feestzaal. Visionair Tony Bosma leidde het symposium in met zijn visie op de toekomst van de sector. De noodzakelijke vernieuwing komt voort uit het lef om buiten de gebaande paden te treden, viel op te maken uit zijn betoog. Presentatrice Sofie van den Enk leidde het debat dat op het relaas van Bosma volgde, tot aan de doop van de tulp 'Royal Centennial' en de overhandiging van de cheque van ruim veertienduizend euro aan KiKa. De ruim tweehonderd bezoekers konden tot slot aan de borrel.  

Lees meer over het symposium in Greenity 38, die donderdag 11 april verschijnt.