12 april 2019 Meer nieuws

Thee trekken van biologische tulp

Sinds vorige week is Tulpenthee te koop. In het theezakje zit een gedroogde biologische tulpenbloem samen met groene thee verpakt. In heet water ontvouwt de tulpenbloem zich weer.

De thee werd 7 april gepresenteerd op het eerste First Flush Festival in Ulft.

Initiatiefnemer is ondernemer Jurriaan Julsing die ook al jaren ‘Floriaanthee’ runt, een bedrijf in theebloemen. Hij geeft aan dat het de bedoeling is zich nu helemaal te gaan richten op het nieuwe product Tulpenthee.

Gedroogde tulpenbloem naar China

Voor de thee koopt hij de biologische tulpen in bij EKO-flora. Net voordat de bloemen uit hun bloei zijn, worden de tulpen geoogst en op een locatie in Utrecht de bloemen eraf gehaald. De bloemen worden vervolgens gedroogd. Daarna gaan ze naar China en daar worden de tulpenbloemen samen met groene zilveren naald thee geknoopt tot een bolletje en weer gedroogd. Het bolletje (theezakje) wordt vacuüm verpakt weer naar Nederland gestuurd.

Zoetere smaak

Eenmaal in heet water ontvouwt het theebolletjes zich. De tulp laat één voor één zijn bladeren opengaan totdat hij rechtop staat in het water. “De getrokken thee smaakt voornamelijk naar groene thee. De tulp maakt de smaak iets zoeter en fruitiger”, aldus Julsing.

Verkooppunten

Internationaal wordt de Tulpenthee in de markt gezet als Tulip Tea. De ondernemer richt zich met de verkoop op bloemenwinkels en souvenirwinkels, maar Julsing mikt ook op de markt voor relatiegeschenken. Via een webshop is de Tulpenthee te koop. Tulpenthee is per vier bolletjes verpakt en kost 12,95 euro. Een zakje Tulpenthee is goed voor 2 liter water.

De ondernemer staat 13 april op een markt van tulpenroute Flevoland.