21 mei 2021 Meer nieuws

Teleurstelling Keukenhof na sluiting

Keukenhof is formeel gesloten, het seizoen zit er op. Slechts 27.000 mensen bezochten het park in zes dagen als test, de rest van het seizoen was Keukenhof dicht. Wel bekeken 20 miljoen mensen het bolbloemenpark virtueel.

Dat Keukenhof niet open mocht is een teleurstelling voor de organisatie die er alles aan gedaan heeft om toch open te kunnen. Er waren alleen buitenactiviteiten gepland en alle gebouwen zouden gesloten blijven. In het 32 hectare grote park zou een beperkt aantal bezoekers een veilig en gecontroleerd dagje uit kunnen beleven, stelt de prakorganisatie. ‘Afstand houden is immers geen probleem en het is bekend dat in de buitenlucht nauwelijks besmettingen plaatsvinden. De uitgebreide lobby in de pers en richting politiek mocht helaas niet baten’, laat de organisatie weten.

Extra opening

De overheid hield vast aan het generieke beleid dat alle attracties gesloten moesten blijven. De lente is dit jaar koud en de natuur is twee tot drie weken later dan afgelopen jaren. Keukenhof deed een poging om na de geplande sluitingsdatum op 9 mei, in het hemelvaartweekend open te gaan. Ook dat werd niet toegestaan.

Keukenhof virtueel open

Mensen genoten thuis van de kleurrijke beelden van het bloemenpark. Keukenhof maakte video's voor social media, met iedere week nieuwe beelden van de bloei in het park. Zo was Keukenhof op een andere manier toch de wereldwijde etalage voor de sierteelt. De testdagen zijn overigens goed verlopen en het publiek hield zich goed aan de regels, laat de parkorganisatie weten.

Park op televisie

Ook op televisie was veel aandacht voor Keukenhof en voor bloemen. Met Omroep MAX werd een mooie tweedelige documentaire gemaakt die telkens door bijna een miljoen mensen is bekeken. Ook was Keukenhof vier dagen lang het fleurige decor voor de live uitzendingen van Tijd voor MAX en voor een uitzending van Koffietijd. AvroTros maakte opnames in het park ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Koning Maxima en er zijn opnames gemaakt voor Reizen Waes en Klaas kan Alles. Aandacht was er ook van de buitenland pers, die de typisch Hollandse bloemenbeelden over de hele wereld uitzond.

Keukenhof in 2022

“Het was voor Keukenhof het tweede seizoen achter elkaar met nagenoeg geen inkomsten”, geeft directeur Bart Siemerink aan. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe ticketsystemen om bezoekersaantallen te spreiden over het seizoen en gedurende de dag. Op die manier kunnen alle bezoekers een mooie dag beleving tussen de bloemen. We werken nu toe naar het volgende seizoen en kijken ernaar uit om ons park in 2022 weer echt aan de bezoekers te laten zien. Gelukkig hebben we de kosten goed in de hand kunnen houden dit jaar en zijn we in staat om deze moeilijke periode te overleven.” Keukenhof is in 2022 geopend van 24 maart tot en met 15 mei.