23 juni 2022 Meer nieuws

Tegenvallende bezoekersaantallen Floriade  

Sinds de opening 13 april bezochten 232.500 mensen de Floriade. Dat is ongeveer een derde van het verwachte bezoekersaantal. Op basis van deze cijfers is het scenario van 2 miljoen bezoekers niet meer reëel. De Floriade BV hoopt uiteindelijk op 1,2 miljoen bezoekers uit te komen.  

Dit leidt tot een grote financiële tegenvaller voor de Floriade BV en de gemeente Almere, met een verwachte extra kostenpost van totaal 33,8 miljoen euro.  

Onderzoek

Floriade BV liet onderzoeken waarom de bezoekersaantallen zo sterk achterblijven. Nederlanders blijken minder vaak dagattracties te bezoeken dan voor corona. Nu er weer meer kan, kiezen mensen eerder voor een sociale activiteit met vrienden of familie, zoals op visite gaan, een terras bezoeken of uit eten gaan. Of ze kiezen voor een attractie die ze al kennen, en die ze eindelijk weer kunnen bezoeken. Pas daarna overwegen mensen een nieuwe dagattractie zoals de Floriade. Ook vinden sommige doelgroepen de toegangsprijs te hoog, vooral onder druk van de hoge inflatie en energiekosten.  

Meer bezoekers trekken

Om meer bezoekers te trekken neemt de Floriade BV maatregelen. Het gaat onder andere om extra inzet van marketingcampagnes voor zowel het brede publiek, als gericht op specifieke doelgroepen en een aantrekkelijker prijsniveau. De Floriade duurt nog tot en met 9 oktober.