2 september 2021 Meer nieuws

Teeltadviseurs verwachten gat in broeischema

De tulpen zijn tijdens het afgelopen groeiseizoen zo erg blootgesteld aan nattigheid en kou dat in het komende broeiseizoen een gat kan ontstaan. Alle tulpen waren tot 15 dagen later, dus de meesten kunnen volgens CNB teeltadviseurs Nico Hof en Yorick van Leeuwen in januari niet volop broeien.  

De adviseurs zetten woensdagavond in een livestream het verloop van het afgelopen groeiseizoen uiteen. Rond het planttijdstip was het erg nat, in februari kreeg de tulp kou tot 16 graden onder nul voor de kiezen en ook rond het rooien was het nat. De adviseurs zien in de praktijk waterschade, ook in het plantgoed. De tulpen zijn 10 tot 15 dagen later en dat heeft gevolgen voor het broeischema.

Lagere temperatuur

De vertraging is misschien een beetje op te vangen door bij lagere temperatuur te broeien: 5 graden in plaats van 9. Dat is volgens Hof niet zonder risico. "Er kan verslijming van de wortels optreden." Uit de stadium G-metingen van de Franse tulpen, de bollen onder plastic en de tulpen uit Zeeland en uit Holland blijkt dat het broeiseizoen grillig wordt. Hof: "De Franse tulpen kun je broeien vanaf 19 november, maar de plastictulpen pas vanaf 11 december, Zeeuwse bollen vanaf de derde week van december en Hollandse bollen vanaf eind december, mits ze bij 20 graden zijn bewaard."

Gat in schema

Hof en Van Leeuwen zien problemen opdoemen in het broeischema, omdat met de Franse bollen op tijd wordt begonnen en pas laat met de plastictulpen. Hof: "Je kunt later beginnen met de Franse tulpen of schuiven met de ijstulpen naar december. De prijzen zijn echter zo hoog, dat ik niet verwacht dat dat gebeurt. Er wordt nu 92 cent per steel betaald tegen normaal 18 cent." Begin januari volop broeien is er dan ook niet bij.

Schaarste

Er is ook bij broeiers schaarste, waardoor ook kleinere maten worden gebruikt. Van Leeuwen: "De opbrengsten waren niet top, vooral door de waterschade. Er zit een kleine krimp in sommige broeierijen. De druk op de markt is behoorlijk hoog." Of dat tot uitbreiding van het areaal leidt, wilde gespreksleider Monique Ooms weten. "Er is wel wat afbroei bewaard en daar komt misschien een kleine groei vandaan", denkt Van Leeuwen. Volgens Hof willen veel kwekers wel uitbreiden, maar door gebrek aan plantgoed is dat moeilijk.

Laatste keer

Het was voor Nico Hof het laatste overzicht, hij heeft er zeventien gemaakt. Vanaf januari geniet de teeltadviseur van zijn pensioen. De afgelopen livestream is terug te kijken en er komt nog een podcast van.