7 april 2020 Meer nieuws

Teelt en lelie-export lijken elkaar te vinden

De oproep van handelsbranche-organisatie Anthos om de lelieteelt meer af te stemmen op de markt, lijkt effect te sorteren. Telers en exporteurs overleggen. Dat blijkt uit een rondgang van Greenity in de sector.

Het overschot aan lelies en de coronacrisis waren de aanleiding voor Anthos om op te roepen tot bezinning. De ruggespraak die Anthos hield met vijf grote lelie-exporteurs loog er niet om. Zo’n 70 tot 80 procent van de lelie-orders ligt nog bij hen en die moeten de komende maanden worden uitgeleverd. Echter, de vraaguitval komt inmiddels vanuit alle continenten. Bij exporteurs regent het hele of gedeeltelijke annuleringen en afroepschema’s worden opgeschoven naar later dit jaar. De Europese markt ligt totaal stil, aldus de handel, en de vraag vanuit Zuid-, Midden-, en Noord-Amerika is ronduit slecht.

900 hectare krimp

VWS en ook De Jong Lelies merken duidelijk dat leliekwekers meer overleggen met de export. De Jong Lelies wordt elke dag gebeld. “Een paar weken terug dachten ze nog ‘die paar honderd klanten in 2020 bestaan in 2021 ook nog wel’, maar ze zien ook wel in dat het welllicht wel tot de helft uitdunt.” De goede kwekers overlegden de laatste jaren al meer met de export, want ook zonder coronacrisis was er al een flinke krimp nodig, zegt VWS. Voor de coronacrisis was een krimp van ongeveer 450 hectare al nodig, nu is dat opgelopen naar ongeveer 900 hectare, aldus VWS. “Voor de coronacrisis waren het voornamelijk de OT’s en Oriëntals die moesten krimpen en in mindere mate de LA’s. Nu de gehele linie.” 

Lees meer over de reactie van de leliesector in Greenity 64 van deze week.

​​​​​​​