7 februari 2020 Meer nieuws

Storm: Zorg dat fust niet de lucht in gaat

Verzekeraar Interpolis waarschuwt glastuinbouwbedrijven voor de zware storm die vanaf zondagmiddag wordt verwacht door diverse weerinstituten. Vanaf windkracht 8 is het advies onder meer de luchtramen volledig dicht te doen.

Op zijn website geeft de verzekeraar tips om stormschade zo veel mogelijk te voorkomen. Naast het sluiten van de ramen boven windkracht 8 is dat bijvoorbeeld ook deuren van gebouwen sluiten en ervoor zorgen dat fust en andere losse onderdelen rondom het bedrijf niet met de wind meegenomen kunnen worden.

Verder geeft Interpolis aan dat er als er toch schade aan de kas is ontstaan, het belangrijk is een te grote overdruk te voorkomen. ‘Beperk dan overdruk door de ramen aan de niet aangeblazen zijde van de kas een kiertje (5 cm) te openen’, zo  luidt het advies. Dit advies geldt ook als het noodzakelijk is voor het gewas om vocht en warmte af te luchten.

Uitschieters windstoten tot 140 km/uur

Onder andere Weeronline geeft aan dat het zondag slecht wordt. Het wordt een onstuimige dag met aan zee een zuidwesterstorm. Tevens is er kans op zeer zware windstoten van 120 tot lokaal 140 km/uur.

Zondagmiddag neemt de zuidwestenwind toe. De wind wordt krachtig tot hard boven land met kans op zeer zware windstoten van 100-110 km/uur. In de kustgebieden waait het stormachtig en aan zee staat enige tijd een zuidwesterstorm, windkracht 9. In het noordwestelijk kustgebied en bij de Wadden kan een zware storm voorkomen, windkracht 10. Daarbij waarschuwt Weeronline voor zeer zware windstoten van 120-130 km/uur. ’s Avonds trekken er felle buien van noordwest naar zuidoost met kans op onweer. Tijdens buien zijn in het hele land zeer zware windstoten mogelijk van 120-130 km/uur, lokaal zelfs met uitschieters tot 140 km/uur.