23 september 2022 Meer nieuws

Storing KOA: klokprovisie terug

Royal FloraHolland (RFH) komt de gedupeerden van de KOA-storing van vrijdag 16 september tegemoet. De veiling geeft eenmalig de klokprovisie van afgelopen vrijdag terug aan aanvoerders. Kopers kunnen rekenen op een eenmalige teruggave van de transactieheffing.

De compensatie voor kwekers wordt verrekend met de productafrekening van komende week. Aanvoerders ontvangen het automatisch bij de uitbetaling volgende week. Kopers krijgen hun eenmalige vergoeding via de klokfactuur van aanstaande vrijdag. Ook dit gaat automatisch en zowel kwekers als kopers hoeven hiervoor niks te doen. De veiling maakt niet bekend hoe groot het bedrag is dat zij terugbetaalt. Onbekend is eveneens hoeveel gederfde inkomsten en extra kosten de handelaren en telers vanwege de storing hadden.

Redelijk op niveau

De veilingklokken van RFH draaiden vrijdag 16 september op alle vier de vestigingen urenlang niet. Het probleem werd veroorzaakt door een storing aan het KOA-netwerk. Rond 10:30 was het probleem opgelost en gingen de klokken alsnog draaien. De prijsvorming voor bloemen bleef redelijk op niveau, maar de middenprijs bij de planten kwam ruim 15 cent lager uit dan het beeld van de rest van vorige week. De doordraai was die vrijdag 0,6%.

Review

Ruud Knorr, CCO Royal FloraHolland, zegt in een bericht op de website van RFH: "Een dergelijke grote vertraging in het veilen is niet iets wat onze leden en onze klanten van ons mogen verwachten. Daarom deze eenmalige tegemoetkoming, ook als expliciete blijk van erkenning voor wat dit voor onze klanten heeft betekend aan ongemak en problemen."