4 mei 2020 Meer nieuws

Stef Ruiter streeft naar 35% minder middelen

NPPL-deelnemer Stef Ruiter wil met precisielandbouw zijn gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting met 35 procent terugdringen. Dat doet de bollenteler onder meer door plaatsspecifiek te spuiten en te bemesten. Op de website van Nationale Proeftuin Precisie Landbouw geeft hij uitleg.

NPPL-deelnemer Stef Ruiter wil met precisielandbouw zijn gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting met 35 procent terugdringen. Dat doet de bollenteler onder meer door plaatselijk te spuiten en plaatsspecifiek te bemesten. Op de website van Nationale Proeftuin Precisie Landbouw licht hij zijn keuzes toe.

Sinds januari vorig jaar is Ruiter deelnemer aan NPPL. Hij begon in drie programma’s: optimalisatie van rijpadenplanning, variabel onkruid bestrijden middels  detectie en variabel gebruik van bodemherbiciden. Nu test hij variabel gebruik van gewasbeschermingsmiddel op basis van biomassametingen en variabel beregenen.

Spuiten op basis van biomassa

Dit seizoen spuit Ruiter variabel tegen vuur en luis in een groeiend gewas. Afhankelijk van de biomassa wordt meer of  minder gespoten. De interval waarmee wordt gespoten, wordt mede bepaald door de metingen van een weerstation.

Besparen op beregenen

Verder doet Ruiter ervaring op met beregenen op basis van bodemkaarten en de metingen van vochtsensoren. Hiermee verwacht hij arbeid te besparen, minder brandstof en water te verbruiken en minder last te hebben van uitspoeling van nutriënten en droogteschade.

Lees het volledige artikel op de website van NPPL.