11 oktober 2019 Meer nieuws

Steenbreek en Meten = Weten in ‘Duurzame 100-lijst’

De stichting Steenbreek pakte de 15e plaats in de ‘Trouw Duurzame 100’ van 2019. Meten + Weten, eindigde op plek 14. In de ranglijst staan overigens tal van groene initiatieven die zorgen voor meer biodiversiteit en meer groen.

De Zwerfinator staat op nummer 1 en de Klimaatspijbelaars op nummer 2. De volledige lijst is te bekijken op de website van Trouw. De lijst is door een jury opgesteld uit zo'n 300 burgerinitiatieven.

Operatie Steenbreek is in 2015 opgericht om concreet actie te kunnen voeren tegen de trend om particuliere tuinen te verharden. Sinds januari van dit jaar is de doelstelling verbreed en richt de stichting zich ook op de publieke ruimte. Samen met de aangesloten gemeenten, waterschappen, provincies en partners wordt gewerkt aan een klimaatadaptieve omgeving, waarbij het verbeteren van de biodiversiteit een essentieel speerpunt is.

Meten = Weten

Ook burgerinitiatief Meten = Weten uit omgeving Westerveld staat in de top 100, namelijk op de 14e plaats. Met behulp van crowdfunding werden metingen uitgevoerd naar resten van gewasbeschermingsmiddelen in (moes)tuinen en natuurgebieden.

Gewassen op drijvende eilandjes

Een ander initiatief ‘Chinampa in de Polder’ kwam in de top 100 terecht, namelijk op de 23ste plek. Dit is een project waarbij chinampa’s (dat zijn ‘multifunctionele akkers’), waar gewassen worden verbouwd op drijvende eilandjes. Dat is een idee voor het Nederlandse veenweidegebied dat kampt met droogte en bodemdaling.

Initiatieven van 'onderop'

Gisterenavond werd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de lijst van 100 bekend gemaakt. De lijst is een initiatief van Trouw. De ranglijst werd voor de elfde keer opgesteld en bestaat uit de groenste denkers en doeners in Nederland. Dit jaar bestaat de Duurzame 100 voor het eerst uit ‘initiatieven van onderop’ in plaats van wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven.

Fotocredit: Twitter Gemeente Nijmegen