16 maart 2021 Meer nieuws

Staatssecretaris EZK Mona Keijzer bezoekt Keukenhof 

Mona Keijzer, staatssecretaris van het ministerie van Economische zaken, bezocht 16 maart Keukenhof. Directeur Bart Siemerink en Jaap Bond, boegbeeld van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, leidden haar rond in het park.

Keukenhof overhandigde Mona Keijzer het plan waarmee het als wandelpark open zou kunnen gaan; veilig en gecontroleerd en met een beperkt aantal bezoekers. Het park is 32 ha groot (50 voetbalvelden) en heeft 15 kilometer wandelpad. Er kunnen alleen vooraf online tickets geboekt worden met een tijdslot. Er zijn mechanische toegangspoorten met scanfunctie geplaatst zodat er nergens fysiek contact is met medewerkers. Alle gebouwen en kassa’s blijven gesloten en er zijn professionele toezichthouders, bewegwijzering en beschermende voorzieningen.

‘Gesprekken binnen kabinet’

Keijzer: “Keukenhof is uniek en ligt er prachtig bij! Ik begrijp de teleurstelling dat het park nog niet open kan, maar ik ben blij met het gesprek wat ik vandaag heb gevoerd en wat ik heb gezien. Dit neem ik weer mee in de gesprekken die we continu voeren binnen het kabinet om te kijken wat er wel kan, wanneer het epidemiologisch beeld dat weer toelaat.”

Keukenhof is er klaar voor

De huidige, landelijke regels maken het nog onmogelijk om bezoekers te ontvangen. Keukenhof is echter klaar om veilig en verantwoord open te gaan binnen de coronarichtlijnen, meent Siemerink. Dit jaar alleen als wandelpark, in de buitenlucht. “Dit is vergelijkbaar met ieder willekeurig park in Nederland. Onbegrijpelijk dat dit niet kan.”

Etalage

Bond: ”Keukenhof is de etalage van 700 bloembollen- en bloemenbedrijven. Voor hen is het belangrijk om hun mooiste producten te kunnen tonen aan een breed publiek. Afgelopen jaar is er geen enkele beurs of show doorgegaan en dat is niet goed voor de afzet.”

Dagje uit

“Juist in deze tijd dat er zoveel behoefte is om weer iets te gaan doen, kan Keukenhof helpen om mensen een dagje uit te bieden in een veilige en gecontroleerde omgeving”, aldus Siemerink. Omdat er niet internationaal gereisd wordt, verwacht Keukenhof dit jaar alleen Nederlands bezoek. In 2019 brachten, in de acht weken dat het park open is in het voorjaar, 300.000 Nederlanders een bezoek aan Keukenhof.