5 november 2019 Meer nieuws

Squall laat volgens Proeftuin goede resultaten zien

Hechter en driftbeperker voor gewasbeschermingsmiddelen Squall laat goede resultaten zien in de lelies. Dat blijkt uit onderzoeken bij Proeftuin Zwaagdijk, in opdracht van CAV Agrotheek.

Het toevoegen van Squall aan Sumicidin Super en 11E Olie leidde tot een lager percentage virus. De behandeling van Simicidin met Squall deed het volgens Proeftuin Zwaagdijk op alle fronten het best. Dit jaar is ook nog eens de bedekking bovenin en onderin het gewas bekeken. Bij conventioneel spuiten met Squall verbeterde de bedekking bovenin het gewas met 68 procent, onderin was het zelfs 83 procent.

Beperking van virus

Op de proefvelden werden vijf verschillende bespuitingen tegen virus gedaan bij de cultivar ‘Courier’, een LA-hybride ras. Vervolgens is uitgezocht of het resultaat van de Simucidinbehandelingen van elkaar verschilden. Alle behandelingen beperkten de uitbreiding van het leliemozaïekvirus (LMoV) en lelielatentvirus (LSV). De onderzochte behandelingen waren allemaal visueel veilig voor het gewas en hadden geen negatieve effecten op de opbrengst, stelden onderzoekers van Proeftuin Zwaagdijk vast.

Squall toevoeging

CAV Agrotheek ziet Squall als een toevoeging aan het pakket voor bestrijding van het LMoV- en LSV-virus. Planten die door LMoV zijn aangetast vertonen een streperige bontheid of mozaïekpatroon. In de broeierij zijn de besmette bollen waardeloos. LSV kermerkt zich door een geremde groei, waarbij de planten korten blijven en de bloemen kleiner. Ze zijn fletser van kleur en onderste bladeren breken eerder af. In de broeierij leveren LSV-besmette bollen in aan kwaliteit.