2 april 2021 Meer nieuws

Spijt FloraHolland-directie 'schandalig'

Mede-initiatiefnemer van de FloriNEE-petitie Rémi van Adrichem vindt het ‘sorry’ van de directie van veiling Royal FloraHolland ‘schandalig’. "Als we dit accepteren, hebben we als leden echt niets meer te vertellen bij de veiling."

Algemeen directeur Steven van Schilfgaarde (foto) en financieel manager David van Mechelen van Royal FloraHolland betuigen op de veilingsite spijt voor de gang van zaken rond Floriday, de digitalisering en de verplichte milieuregistratie.

Opstappen

Van Adrichem had eerder verwacht dat de directie op zou stappen. "Exporteurs haken en masse af bij Floriday en dat project heeft al ruim honderd miljoen euro gekost. Ledengeld. Toen ik de column van de veilingdirectie las, was ik met stomheid geslagen. Van kinderen tot een jaar of zestien accepteer je een sorry. Deze mea culpa is niet simpelweg af te wuiven met 'sorry'."

'Dat spijt ons oprecht'

Veilingbaas Van Schilfgaarde en manager Van Mechelen van Royal FloraHolland schrijven op de website van de veiling: 'We gingen te snel en hebben niet altijd helder gemaakt waarom we iets juist wel of niet doen. Daarmee hebben we mensen teleurgesteld en dat spijt ons oprecht.' De plannen van de directie leidden tot een petitie 'FloriNEE', waarin wordt opgeroepen aan de noodrem te trekken om de opzet van het digitale handelsplatform en de verplichte certificering te stoppen. De petitie is 758 keer ondertekend.

Oog en oor voor bezwaren

De directie gaat het anders doen, beloven de twee in de column: 'Wij hebben geleerd van afgelopen periode en zullen bij de implementatie van de verschillende veranderingen meer oog en oor hebben voor de bezwaren die leden aanvoeren, en de bereidheid om de veranderingen hierop aan te passen. We willen binnen onze strategie meer maatwerk leveren, minder 'one size fits all'. Het makkelijker maken voor individuele leden - groot maar ook klein - om mee te gaan met de verandering.'

'Tent in brand'

Van Adrichem reageert razend. "Hoe vaak is dat al niet gezegd tegen de directie? Het is wel duidelijk dat de tent in brand staat en dat los je niet op met een excuus. Nu wordt alleen maar duidelijker dat de onderste steen boven moet. De transparantie is volledig weg en die directie zit er duidelijk niet voor ons."

Zwabberen

Van Schilfgaarde en Van Mechelen geven aan dat handhaving op milieuregistratie en certificering is uitgesteld. De ledenraad is om advies gevraagd. Floriday wordt nu ‘gefaseerd ingevoerd’ in overleg met ‘alle betrokken partijen’. De ledenraad wordt eerder en nauwer bij de strategiebepaling van de veilingdirectie betrokken en meer ondersteuning van de ledenraad is toegezegd. Van Adrichem: "Ze hebben zelfs de kwekers benaderd die naar aanleiding van de veilingkoers van de stoppersregeling gebruik wilden maken, om te over te halen weer lid te worden. Ze zwabberen van links naar rechts."