12 februari 2021 Meer nieuws

Sortimentkeuze: 'Er wordt te weinig gerekend'

Zelden of nooit wordt door broeiers gerekend bij de sortimentskeuze, betoogde bedrijfsadviseur Hans Tesselaar donderdagavond tijdens het Vaktentoonstellingsdebat met broeiers, kwekers en export. Het debat was onderdeel van de virtuele Vaktentoonstelling vanuit Vertify in Zwaagdijk-Oost. 

Hoewel corona de gebruikelijke Vaktentoonstelling onmogelijk maakte, is wel een tulpenshow opgezet in Vertify. De show is gescand en digitaal te zien. Op de proeftuin gingen manager Jan Bregman van Karel Bolbloemen, kweker en broeier Peter Reus van J.W. Reus Bloembollen, exporteur Paul Groot van P. Nelis en Zoon's en Tesselaar gingen onder leiding van Greenityredacteur Monique Ooms met elkaar in debat over de vraag wat nu telt bij sortimentskeuze. "Als je heel veel soorten teelt, wordt je kostprijs heel hoog. Zeker duizend euro per roe. Bij vernieuwing van soorten moet je minimaal naar een areaal van een halve, liefst één tot twee hectare. Dan wordt het pas wat. Er wordt te kort gerekend. De meeste kwekers zijn liefhebbers en die hopen op rendement, maar het komt aan op soorten die rendement brengen."

Verdrietig

Kwekers telen ook te lang door en te veel, meent Tesselaar. "Als je 35 hectare tulpen teelt, wil je graag zoveel of zelfs meer blijven telen om cashflow te houden, de bank tevreden te houden of omdat je denkt dat de economische kostprijs lager wordt. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn", stelt de adviseur, die vindt dat het soms beter is om minder te telen of afscheid te nemen van een soort dat te weinig opbrengt. "Bovendien komen er veel te veel nieuwe soorten per jaar. Daar word ik gewoon verdrietig van. Iedere veredelaar vindt zijn eigen tulp het beste, maar dat is nu eenmaal niet zo."

Kennis van de tulp

Karel Bolbloemen zoekt altijd zelf uit of een tulp een toevoeging is voor het sortiment. "We testen veel nieuwe soorten, maar er komt misschien een nieuwe soort in per jaar", schetst Bregman. "Of geen. De gebruikswaarde willen we zoveel mogelijk zelf achterhalen. Alle nieuwe soorten draaien een seizoen mee om groei, kasdagen en vaasleven te testen. Van 800 bollen moeten 800 bloemen komen." 

Top 10 amper veranderd

Tesselaar pleitte voor het delen van kennis en voor samenwerking bij de zoektocht naar nieuwe soorten. "We hebben iemand nodig die informatie deelt. Misschien de KAVB. Het merendeel van de kwekers willen rendement. De top tien van tulpen is de laatste tien jaar amper veranderd. Het meest wordt verdiend met tulpen waar kwekers bekend mee zijn." De tafelgenoten gaven aan wel wat te willen delen, maar al snel bleek dat ieder toch de eigen afwegingen maakt.

Kijk het debat terug via de website van de Vaktentoonstelling.