11 juni 2018 Meer nieuws

Sieruien blijven boeien in KAVB-keuringszaal

Het relatief warme en droge zomerweer doet de sierui goed. Dat levert in de KAVB-keuringszaal een aantal fraaie varianten op van deze groep.

Stervormige bloempjes

Neem ‘Metallic Shine’ (foto rechts) van Veul Bloembollenkwekerij uit Anna Paulowna. Deze snijselectie valt op door de bol vol met stervormige bloempjes die een paarsmetalen kleur hebben. Ook fraai is een zaailing (foto boven) van Mellema-Versteeg die is voortgekomen uit een kruising tussen Allium azureum en A. caesium. Net als beide ouders is de kleur van de nakomeling blauw. De flinke lengte zorgt voor bruikbaarheid in het snijsegment. Juist weer heel klein is Allium olympicum van Eric Breed. Die komt niet veel hoger dan 10 cm.

Intenser geel

Sjaak de Groot zet Tritelia ixiodes ‘Splendens’ (foto rechtsonder) neer, een selectie die intenser geel is dan de gewone T. ixioides. De Groot showt ook Triteleia laxa, voorheen bekend als Brodiaea laxa. Verder laat hij Iris latifolia zien, ook wel aangeduid als Engelse iris, die opvalt door de lichtblauwe kleur. In de kleur rood is Dichelostemma ida-maia te zien.

Nieuw materiaal op leliegebied

Op leliegebied zijn er verschillende inzenders die met nieuw materiaal naar Lisse zijn gekomen. Zo showt Vletter & den Haan een aantal nieuwe dubbelen, waaronder de roze, fijn wit gerande ‘Trentino’ (foto linksonder) en de witte 14-6013. In beide gevallen betreft het dubbele Oriëntals. De oranje LA CJ 13-50 trekt de aandacht vanwege de grote bloemen die spikkelloos zijn, terwijl ‘Robella’ een nieuwe gele is in de OT-groep.

De Jong Lelies is aanwezig met de gele LA ‘Flintstone’, de rode, rozegerande Oriëntal ‘Brooks’ en de witte Oriëntal ‘Stratford’.  W.Th. Langelaan laat ‘Tinos’ zien, een veelkleurige Aziaat met onder meer de kleur rood, oranje en zachtgeel, terwijl Sande de gele ‘Amatis’ neerzet.