12 mei 2020 Meer nieuws

Sierteeltexport keldert in maart

In maart 2020 is de exportwaarde van sierteelt, zoals bloemen, planten, bollen en boomkwekerijproducten, met 22 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers.

In januari 2020 nam de sierteeltexport nog 10 procent in waarde toe in vergelijking met januari 2019. In februari was de toename al aanzienlijk lager met 3 procent in vergelijking met een jaar eerder.

De export van snijbloemen nam in maart af met 26 procent. Van planten en boomkwekerijproducten (waaronder vaste planten) daalde deze met 18 procent, die van bloembollen en overige sierteelt met 25 procent.

Onder 'overige sierteelt' is meegeteld: loof, bladeren, twijgen, takken en andere delen van planten, zonder bloemen, bloesems of bloemknoppen, alsmede grassen, mossen en korstmossen, voor bloemstukken of voor versiering, vers, gedroogd, gebleekt, geverfd, geïmpregneerd of op andere wijze geprepareerd.

Export 2019

De exportwaarde bedroeg in heel 2019 9,5 miljard euro en sierteelt was daarmee het meest uitgevoerde landbouwproduct van Nederland. Bij de tien belangrijkste bestemmingen voor de sierteelt nam de exportwaarde in maart 2020 flink af vergeleken met een jaar eerder. Het meest kromp de uitvoer van sierteelt naar Italië, met 61 procent.

Duitsland grootste afnemer

In 2019 was Duitsland verreweg de grootste afnemer van sierteeltproducten (2,6 miljard euro, waarvan 254 miljoen euro aan bloembollen en overige sierteelt), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (1,1 miljard, waarvan 130 miljoen euro aan bloembollen en overige sierteelt), Frankrijk (1,0 miljard, waarvan 95 miljoen euro aan bloembollen en overige sierteelt), België (0,5 miljard) en Italië (0,4 miljard). Polen, Rusland, Zwitserland, Zweden en de Verenigde Staten completeren de top tien.

Naar de Verenigde Staten gaat een opvallend hoog percentage bloembol of overige sierteelt (51 procent), goed voor 124 miljoen euro.

Kijk voor meer exportcijfers op de website van het CBS.