6 december 2019 Meer nieuws

Schuldbeleggers twijfelen of Dümmen schulden kan aflossen

Beleggers verhandelen de schuld van Dümmen Orange voor 68% van de oorspronkelijke nominale waarde. Dit betekent dat ze zich afvragen of ze hun hele inleg aan het einde van de looptijd wel terugkrijgen.

Dit meldt het Financieele Dagblad in een artikel ‘Niet alles wat private equity aanraakt verandert in goud’. Hierin kijkt de krant naar een reeks Nederlandse bedrijven die in handen zijn van private equity en die volgens kredietverschaffers onder de maat presteren. Zij verkopen de schuld van deze ondernemingen, de zogeheten hefboomleningen, met fikse kortingen van soms meer dan 50% door, zo blijkt uit een inventarisatie van het FD.

Zorgen 

De kortingen betekenen niet automatisch dat deze bedrijven op omvallen staan. De bedrijven hoeven de schuld vaak pas over een paar jaar af te lossen. ‘In de tussentijd kan er veel gebeuren. Maar schuldbeleggers zullen hun leningen alleen met grote korting verkopen als de resultaten van een bedrijf serieus tegenvallen en er zorgen zijn over de financiële positie van de debiteur.’

Schuldbedrag steeg

Het FD keek naast lichtbedrijf Lumileds en de keten van tandartspraktijken Curaeos, ook naar Dümmen Orange. In 2015 kocht private equity BC Partners Dümmen van investeerder H2 Equity Partners uit Nederland. BC zou er meer dan €500 mln voor hebben betaald. Ze leende daarvoor €255 mln. Echter, twee jaar later werd deze schuld tegen een lagere rente geherfinancierd en opgehoogd naar €425 mln.

Geen beursgang of dividend

Volgens het FD kon Dümmen deze schuld eerst nog wel dragen, maar daarna kwamen er tegenvallers als plantensterfte en een daling van de vraag. Dat heeft het bedrijf veel geld gekost waardoor het een negatief eigen vermogen kreeg. Beleggers verhandelen de schuld van Dümmen inmiddels voor 68% van de oorspronkelijke waarde. Hieruit kan geconcludeerd worden dat beleggers eraan twijfelen of zij hun hele inleg terugkrijgen aan het einde van de looptijd. Hierdoor zit een beursgang of een dividendbetaling er niet in, aldus het FD.