3 september 2019 Meer nieuws

Schuimbeestje kan Xylella overdragen

De bacterieziekte Xylella, die een groot aantal siergewassen kan aantasten, kan worden overgedragen door cicaden. Philaenus spumarius (het schuimbeestje) en Aphrophora alni lijken de belangrijkste vectoren.

Onderzoekers van EIS Kenniscentrum Insecten hebben op basis van veld- en literatuuronderzoek geïnventariseerd welke cicaden mogelijk vectoren van Xylella zijn. In het rapport ‘Xyleemzuigende cicaden, potentiële vectoren van Xylella fastidiosa’ worden de resultaten van het onderzoek beschreven.

Quarantaineziekte

De ziekte Xylella komt van oorsprong uit Zuid- en Midden-Amerika. Handel en transport van planten lijkt een belangrijke rol te spelen bij de verspreiding van de ziekte, maar cicaden kunnen de bacterie ook overbrengen.

De schadelijke bacterie Xylella fastidiosa werd in Europa in 2013 voor het eerst ontdekt in olijfbomen in Italië, waarna de bacterie ook werd gevonden in andere plantensoorten. De bacterie, die in houtvaten leeft, wordt als zeer schadelijk beschouwd. Na infectie kunnen delen van de plant afsterven. Sinds de eerste vondst in 2013 lijkt de bacterie zich langzamerhand te verspreiden. Binnen de EU heeft dit organisme een quarantainestatus gekregen.

Op de website van de EU is een lijst te vinden van Xylella-waardplanten. Daaronder bevinden zich ook enkele vaste planten.