14 maart 2019 Meer nieuws

Schouten tekent Tuinbouwakkoord

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tekende vandaag tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres in Berkel en Rodenrijs (ZH) het Tuinbouwakkoord. Het akkoord is een initiatief van Greenports Nederland en Greenport Holland. Het draait om zorgvuldig gebruik van grondstoffen, vermindering van schadelijke uitstoot en energiezuinig telen in alle tuinbouwsectoren.  

Overheden en brancheorganisaties, waaronder KAVB en LTO Nederland, kwamen op het Nationaal Tuinbouwcongres samen om het Tuinbouwakkoord te ondertekenen. "De Nederlandse tuinbouw staat voor dynamisch en vooruitstrevend ondernemerschap. Dit zien we terug in het Tuinbouwakkoord, waarmee richting wordt gegeven aan een volledig circulaire tuinbouwsector", zei Schouten bij Koppert in Berkel en Rodenrijs.

Vitale sector

Het akkoord moet leiden tot een toekomstbestendige sector. De tuinbouwsector, van bloembollen tot aan glastuinbouw, werkt samen met de overheden en kennis- en onderwijsinstellingen aan een vitaliteit. Daar zijn zeven prioriteiten voor gesteld: Energie, modernisering van het areaal, verslogistiek, gezonde planten & gezonde mensen, innovatie, arbeidsmarkt en onderwijs en internationalisering. Het moet een circulaire, duurzame tuinbouw opleveren en verdere versterking van de internationale concurrentiepositie. Aan het akkoord is een agenda verbonden, waarin staat wat de sector doet om de doelen te halen. Daarbij is rekening gehouden met het klimaatakkoord.  

Betere bollen

Tijdens het congres lieten vier tuinbouwondernemers zien hoe ze op hun eigen bedrijf bezig zijn met onder andere circulaire bloembollenteelt, moderne glastuinbouw, duurzame handel en de waarde van gezonde producten. Bollen- en snijhyacintenteler Rob van Haaster in Vijfhuizen (NH) was een van hen. Hij wil als ondernemer zorgvuldig omgaan met de beschikbare grondstoffen. "Hyacintenteelt is een meerjarige teelt, dus je moet goed zorgen voor de bodem en er net zoveel voedingsstoffen aan toevoegen als dat je er met de teelt uithaalt. Een gezonde bodem leidt tot sterkere bollen en dat zorgt voor minder ziekten en minder spuiten, meer leven in de bodem en meer biodiversiteit. En dus ook tot betere bollen. Voor iedereen win-win," aldus Van Haaster.