14 oktober 2021 Meer nieuws

Schouten schuift ‘uitfaseren’ middelen door

Minister Schouten laat de motie om doelen te stellen voor het ‘uitfaseren’ van middelen aan het volgende kabinet. Ze vindt dat onderscheid gemaakt moet worden tussen middelen met een hoog en met een laag risico.


Een motie om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen uit te faseren haalde 5 oktober een meerderheid in de Tweede Kamer. Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren was de indiener. De motie riep ook op om boeren te helpen bij de omschakeling. De motie werd gesteund door SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, Volt, Bij1, Denk, D66, Fractie Den Haan en PVV.

Te algemeen

Minister Schouten vindt de motie te algemeen geformuleerd om daar nu al mee aan de slag te gaan. Ze vindt dat middelen met een laag risico beschikbaar moeten blijven. Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) verwijt een deel van de voorstemmers onwetendheid. “Er zijn partijen die nooit bij een landbouwdebat zitten en totaal geen idee hebben waar dit over gaat.”

De minister vertelde de Kamer dat zij in overleg met andere Europese landen bezig is om pesticiden te verbieden waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze schadelijk zijn. Hiermee gaat zij ook gewoon door. Schouten verwees verder naar het Uitvoeringsprogramma toekomstvisie gewasbescherming, waarin duidelijke afspraken zijn gemaakt tussen de overheid en de sector.

Lees het eerdere bericht Kamermeerderheid voor 'uitfaseren' middelen op de website van Greenity.