18 maart 2022 Meer nieuws

Schouten krijgt boek Botman

Gepensioneerd kweker/broeier Paul Botman overhandigde vrijdag in Enkhuizen het eerste exemplaar van zijn boek 'De tulpenjaren van Paul Botman' aan Olympisch en wereldkampioen schaatsen Irene Schouten. Trots en vereerd gaf hij het exemplaar aan de sportster. 

Botman heeft zijn ervaringen als kweker en broeier op papier laten zetten met Irene Versnel en schetst daarmee bijna een eeuw aan ontwikkelingen in de bollensector. Hij beschrijft de start van Botman Bloembollen in 1942 tot aan de ontwikkeling van de snijbloemenbedrijf Bloomia in de Verenigde Staten, Chili en Zuid-Afrika.

Zuuronderzoek

De kweker heeft zijn stempel gedrukt op met name de ontwikkelingen op bollengebied, zowel in West-Friesland en ver daarbuiten. Zo bouwde hij zijn eigen bedrijf uit, maar hij deed ook mee aan onder meer zuuronderzoek met Wageningen Universiteit. Zijn bedrijf heeft hij in 2006 overgedaan aan zijn opvolgers.

Schouten

De schrijver koos voor Schouten om zijn eerste boek aan te overhandigen, omdat hij de prestaties van de medaillewinnares bewondert en omdat ze afkomstig is uit de bekende Westfriese broeiersfamilie Schouten, met wie Botman een band heeft.

Goede doel

De hele opbrengst gaat naar het goede doel, het bos- akker- en tuinbouwproject DOMA in Zimbabwe van de Nederlandse stichting Phundundu. Bloomia bestaat dit jaar 80 jaar en verdubbelt vanwege het jubileum de opbrengst voor de stichting. 'De tulpenjaren van Paul Botman' is bij alle Stumpelboekhandels verkrijgbaar, bij de Bruna in Bovenkarspel, bij Symijo in Enkhuizen en bij Botman zelf.