29 september 2020 Meer nieuws

Schouten bezocht De Boerderij van de Toekomst

Minister Schouten heeft gisteren de proeflocatie De Boerderij van de Toekomst bezocht in Lelystad, zo meldt LNV in een bericht op Twitter. Ze vindt het een goed initiatief. “Op deze locatie is men bezig met vraagstukken die actueel zijn en op de bedrijven spelen.”

Op deze proeflocatie worden nieuwe kringlooplandbouwconcepten getest en leren ondernemers van elkaar. Schouten was er samen met onderzoekers, vertegenwoordigers van de plantaardige keten en een melkveehouder. “Er wordt hier geëxperimenteerd over hoe je bijvoorbeeld op een natuurlijke manier gewassen kunt beschermen of bodemverdichting kunt tegengaan”, aldus Schouten in een filmpje.

Wijnand Sukkel, onder andere onderzoeker en projectleider, bij De Boerderij van de toekomst: “Die boerderij van de toekomst is dichterbij dan je denkt. Alle uitdagingen die een akkerbouwbedrijf in zich heeft, proberen we tegelijk aan te pakken. We werken ook met gewasdiversiteit, in een strokenteeltsysteem. Daarmee krijg je een veel hogere biodiversiteit en een veel lagere ziekte- en plagendruk." Ook werd de Robotti die zelfstandig werkzaamheden op het land uitvoert, getoond. Deze weegt veel minder dan een trekker en geeft daardoor minder bodemverdichting.

Schouten gaf aan dat ze samen met provincie Flevoland aan het kijken is hoe ze met Europees geld kunnen gaan zorgen voor een voucherregeling om ondernemers te helpen te innoveren wat de Boerderij van de Toekomst nodig heeft.