20 september 2021 Meer nieuws

Schade door hackers bij tuinbouwbedrijven voorkomen

Het digitaliseren van bedrijfsprocessen heeft een keerzijde: data en software kunnen gehackt worden. Daarom organiseren Greenport West-Holland, de gemeente Westland en MKB Cyber Advies Nederland twee workshops over het beveiligen van een bedrijf tegen hackers.

De workshop ‘Digitaal veilig’ op 14 oktober is bedoeld voor ondernemers die de eerste stap willen zetten in het beveiligen van hun bedrijf, tijdens de workshop ‘Hack in de Kas’ op 13 oktober gaan een MT-lid en een IT-expert van een tuinbouwbedrijf zelf aan de slag met (ethisch) hacken.

Helpen met digitale veiligheid

In de glastuinbouw zijn de bedrijfsvoering en verwante diensten de afgelopen jaren sterk geautomatiseerd. Helaas biedt deze afhankelijkheid ook grote kansen voor hackers en criminelen. De eerste, serieuze incidenten in de tuinbouw hebben zich inmiddels voorgedaan. Daarom vinden binnen het project ‘Werken aan de digitale toekomst van de Nederlandse tuinbouwketen’ verschillende activiteiten plaats om ondernemers te helpen met de digitale veiligheid. De start daarvan is de Workshop ‘Digitaal veilig’, op 14 oktober. Deze workshop vindt plaats tijdens de landelijke Alert Online Weken.

Workshop ‘Digitaal veilig’

Tijdens de workshop ‘Digitaal veilig’ leren deelnemers welke risico’s hun bedrijf loopt. Vragen die aan bod komen zijn onder meer: Hoe groot is de digitale afhankelijkheid van mijn bedrijf, Welke risico’s loopt mijn bedrijf, en Hoe veilig zijn mijn (keten)partners? De workshop is bedoeld voor ondernemingen in de tuinbouw die de eerste stappen willen zetten op het gebied van digitale veiligheid. De workshop is op 14 oktober 2021 van 13.30 tot 17.00 uur in het World Horti Center. De kosten bedragen €75 per persoon (exclusief btw). 

Workshop ‘Hack in de Kas’

Tijdens ‘Hack in de Kas’ onderzoeken teams van twee (een MT-lid en een IT-expert) de cyberrisico’s. Dat doen ze onder meer door zelf een kas te hacken, onder begeleiding van de professionele ethische hackers van LBVD Consultancy. Daarnaast geeft cybersecurity-auteur en internationaal spreker Peter Zinn een lezing. ‘Hack in de Kas’ is bedoeld voor MT-leden en IT-experts van bedrijven met enige ervaring op het gebied van digitale veiligheid. De workshop is op 13 oktober 2021 van 14.00 tot 16.45 uur in het World Horti Center. De kosten bedragen €250 per persoon (exclusief btw).